Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką - marcowa piekarnia
Marcowa piekarnia u Amber to chleb pszenno - żytni z prażoną mąką. Pyszny! Trudno się dziwić - wszystkie chleby upieczone według przepisów z bloga Danusi ( Leśny Zakątek ), są pyszne. Piekłam z połowy porcji, bez foremki, chleb wyrastał w koszyku. Jedynym kłopotliwym momentem w pieczeniu było dla mnie prażenie mąki. Trzeba uważać aby się nie przypaliła, cały czas mieszać, a równocześnie wyczuć moment kiedy mąka jest już gotowa. Pomagałam sobie w ten sposób, że obok patelni na której prażyłam mąkę, położyłam dla porównania łyżkę z mąką białą - pomogło. Ciasto wyrabiałam częściowo ręcznie, częściowo robotem - dodałam w opisie informacje. Piekłam na blasze (nie miałam czasu na rozgrzewanie kamienia) ale w żaden sposób nie wpłynęło to źle na mój bochenek. Wyrósł pięknie i bez problemu. Bardzo, bardzo polecam. Jak ja lubię prawdziwy, domowy, dobry chleb !!!!
Chleb do marcowej Piekarni wybrała Jola z bloga Smak mojego domu.Przepis pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek, u Joli można go znaleźć pod tym linkiem: Smak mojego domu .
CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ
przepis podaję za Amber
Składniki na zaczyn:
83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody
Składniki mieszamy i pozostawiamy przykryte, na 14-16 godzin w temp. pokojowej
Składniki zasmażki:
120 g mąki żytniej
300 g zimnej wody
Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypujemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru. Mąka nie może się przypalić! Przesypujemy na miseczkę i dolewamy stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki brązowy, konsystencja papki. Przykrywamy i pozostawiamy na zbliżony czas do zaczynu (14-16 godzin).
Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodajemy zasmażkę, mieszamy do dobrego połączenia składników.
Po czym dodajemy:
330 g mąki pszennej typ 650
375 g wody wymieszanej z 2 i 1/4 łyżki soli
Znów mieszamy (Ciasto wymieszałam łyżką w misce) aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta.
Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy:
600 g mąki pszennej typ 650
Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od miski i ręki (lub dokładnie mieszamy drewnianą łyżką) (ja swoje wyrabiałam w robocie). Pozostawiamy na 20 min. aby odpoczęło. Przekładamy do dwóch keksówek o wymiarach 30×7 cm (wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami) (mój chleb po uformowaniu wylądował w koszyczku). Wierzch wyrównujemy. Pozostawiamy do wyrośnięcia (ja wkładam keksówki do toreb foliowych). Chleb pieczemy przez 10 minut w 250 stopniach C, następnie zmniejszamy temperaturę do 230 stopni C i pieczemy kolejne 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego!
Chleb marcowy piekli:
Akacjowy blog
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Przy kuchennym stole
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
Arnikowa kuchnia
Bajkorada
Co mi w duszy gra
Grahamka, weka i kajzerka
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Małe kulinaria
Moje małe czarowanie
Nieład malutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Polska zupa
Przy kuchennym stole
Smak mojego domu
Smakowe kubki
Smakowity chleb
Stare gary
Sto kolorów kuchni
Ugotujmy to
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Zakalce mego życia
Piękne chlebiszcze!
OdpowiedzUsuńI wzór namalowany jak z ASP...
Z wędlinami jak znalazł.
szkoda, że został zjedzony zanim pojawiły się wędliny, hahaha!
UsuńWidzę Beatko, że i Ty zrezygnowałaś z foremki- no pięknie Ci się upiekł. Chleb na bardzo smakował, chociaż pierun bardzo długo mi wyrastał.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
co chleb z koszyka to z koszyka - on inaczej smakuje!
UsuńAleż piękne nacięcia, czuć rękę architekta ;). Super Ci wyszedł bez foremki,
OdpowiedzUsuńAgata, to nie ręka jeno dobra żyleta :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny bochenek! Jestem zachwycona :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne pieczenie :)
To jeden ze smaczniejszych chlebów :)
Usuńwow to chyba najpiękniejszy z tych które oglądałam, cudnie nacięty-zazdraszczam:) dziękuję za wspólnie spędzony czas i do zobaczenia w kwietniu!
OdpowiedzUsuńAleż mi miło , dziękuje :)
UsuńEwa. A ja w sprawie chlebów sie poddałam. Nie wychodzą. Moge tylko z zazdrością popatrzeć na zdjęcia.
OdpowiedzUsuńSzkoda, te chleby są nalepsze
Usuńwygląda wspaniale i ta przypieczona skórka...pycha!
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
Usuńcudna dech, piękny bochen! zazdrość właśnie zżarła mnie bo nie piekłam z Wami!
OdpowiedzUsuńupiecz go koniecznie - jest pyszny!
UsuńBeatko, pięknie wyrósł, pięknie się upiekł i cudnie wygląda:-) Dziękuję za ten wspólny czas;-)
OdpowiedzUsuńJa również dziękuję :)
UsuńBardzo mi się podoba w takiej bochenkowej formie, piękny!
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek, pięknie nacięty! Dziękuję za marcowe wspólne chwile!
OdpowiedzUsuńPRZEŚLICZNY! Jestem zachwycona!:)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem najpiękniejszy chleb, pieknie naciety, wypieczony. Muszę upiec na kamieniu, bo niezbyt lubie chleby foremkowe, są mało naturalne.Dzieki za wspolny czas w naszej piekarni.
OdpowiedzUsuńNie powiedziałabym, że z formy, taki pięknie pozaokrąglany:) ... a jak cudownie nacięty:). Cieszę się niezmiernie, że smakował:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńBeatko-wygląda wspaniale :) Chyba podkradnę pomysł z nacięciami , dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam serdecznie M.
OdpowiedzUsuńApetycznie przyrumieniony chlebek, czuję już tą chrupiącą skórkę, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńApetycznie przyrumieniony chlebek, czuję już tą chrupiącą skórkę, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty i ponacinany! Wspaniały!
OdpowiedzUsuńojej jaki bochenek , jak nacięty pie4knie i jaki ma cudny miąższ
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek Ci wyszedł. Kształt, nacięcia, skórka i środek idealne. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńMistrzowski bochenek z idealnymi nacięciami i miękiszem a chrupkość skórki aż wychodzi z ekranu - Gratuluję!!!
OdpowiedzUsuńPiękny bochen z super wnętrzem, dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńAle piękny :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuńRety, po prostu perfekcyjny... Gratuluję:) Dziękuję za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńO tak, domowe pieczywo to coś niepowtarzalnego :) pięknie wyrósł Twój chlebek! :)
OdpowiedzUsuńНевероятно красивыеи к тому же поразительно точнейшие интернет гадания для уточнении загадывания своего дня грядущего: это то, что поразит тебя на нашем сайте. Гадание на трех картах является самым доступным и легким вариантом для получения нужных данных из информационного поля нашей планеты.
OdpowiedzUsuńПотрясающе волшебныеи еще удивительно точнейшие интернет гадания для предсказания вашего дня грядущего, это непременно то, что вы найдете на портале гаданий. Карты гадание самому является самым быстрым и легким инструментом для извлечения нужных данных из эмпирического поля нашей планеты.
OdpowiedzUsuń