Bułki hamburgerowe II

Znakomite bułki, nie tylko do hamburgerów. Postanowiłam przetestować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Jedyny problem jaki teraz mieć będę - które lepsze, które upiec. Moje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, dałam większą, z podanych, ilość wody. Bułki świetnie się formowały,  spłaszczone  utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam!
A tutaj ( klik )  nieco inne hamburgerowe bułeczki - też pyszne 

Na podstawie przepisu ze strony którą niedawno odkryłam King Arthur Flour 




składniki ( 8 dużych bułek)
170 do 227 g letniej wody *
28 g masła
1 duże jajko
418 g mąki pszennej
50 g cukru
1 1/4 łyżeczki soli
7 g - 1 łyżka drożdży instant
do posmarowania
ok 40 g roztopionego masła

* Aby uzyskać najlepsze wyniki  należy użyć mniejszej ilości wody w okresie letnim (lub w wilgotnym środowisku), a większej ilości w zimie (lub w suchym klimacie); i czegoś pomiędzy w pozostałym okresie

przygotowanie
Wymieszać i zagnieść wszystkie składniki ciasta - ręcznie, mikserem, lub w  maszynie do chleba - aż uzyskamy  miękkie i gładkie ciasto.

 Przykryć ciasto i pozostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin, do czasu aż podwoi swoją objętość

Delikatnie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 8 części. Z każdego kawałka  uformować kulkę, a następnie dosyć mocno ją rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem  blasze do pieczenia, przykryć ściereczką  i  pozostawić  na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C. 
Posmarować wyrośnięte  bułki  połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć  z piekarnika i posmarować  pozostałym roztopionym masłem. Dzięki temu otrzymamy maślaną skórkę.
Studzić na kratce. Smacznego!

W maszynie do chleba
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia zgodnie z instrukcją, u mnie: płynne (jajko, woda, roztopione masło),  sypkie - mąka, cukier i sól w dwa narożniki, na końcu drożdże na środek mąki. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta drożdżowego. Po skończeniu programu  ciasto wyjąć, podzielić, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.










2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary