Zupa z grzybami shiitake
To idealna propozycja na błyskawiczny obiad. Szukałam inspiracji na danie z grzybami shiitake, które zalegały w lodówce, i znalazłam ją na stronie Piotra Adamczewskiego . Zupa jest dosyć delikatna, ale całkiem sycąca - jajka i makaron robią swoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne!
składniki
4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki)
10 dag świeżych grzybów shitake,
1 - 2 jajka,
200 g kapusty pekińskiej,
1 łyżka siekanej zielonej kolendry,
szczypta ostrej papryki,
60 g makaronu soba
kiełki do podania
przygotowanie
Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki. Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko ubić w kubeczku. Kapustę pokroić na cienkie paski. Zagotować rosół z ostrą papryką, dodać pokrojone grzyby i gotować ok 5 minut, dodać kapustę i gotować jeszcze minutę. Zaraz po dodaniu kapusty wlać cienkim strumykiem roztrzepane jajka. Mieszać, jajka zetną się, tworząc nitki. W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Do misek nałożyć porcję makaronu, zalać zupą, posypać siekaną kolendrą, dodać kiełki. Podawać od razu, bardzo gorącą.
Smacznego!
bardzo lubię chińskie zupki własnej roboty. Tę wypróbuję napewno:).
OdpowiedzUsuńJest wyjtkowo prosta - ale smaczna :)
UsuńWszelkie dania kuchni azjatyckiej to dla mnie niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńI ja lubię bardzo ! Pozdrawiam
Usuń