Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i jalapeno
Dzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika.
Inspiracją był przepis z przepysznego bloga I am a food blog
składniki
1 płat gotowego ciasta francuskiego,
1 jajko, lekko roztrzepane
ok 40 - 50 g startego sera np Cheddar (lub więcej )
1 papryczka jalapeno, pokrojona w bardzo cienkie plasterki
6 plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości)
świeżo zmielony pieprz do smaku
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia .
Rozwinąć ciasto na blacie - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać pieprzem. Ostrożnie złożyć ciasto na pół ( wzdłuż dłuższego boku ) i delikatnie docisnąć. Pokroić na 12 równej szerokości kawałków - równolegle do krótszego boku. Jeżeli nasze ciasto było okrągłe ( moje takie było) składamy je na pół a następnie kroimy na 12 jednakowych trójkątów - jak tort . Plastry boczku przekroić wzdłuż na pół. Na każdym kawałku ciasta położyć plaster boczku i delikatnie razem skręcić. Położyć na wyłożoną papierem blachę. Wstawić do piekarnika na ok 30 minut, do czasu aż ciasto będzie miało złoty kolor a boczek będzie ładnie przypieczony. Po upieczeniu lekko przestudzić. Podawać z dowolnym dipem . Smacznego!
Ewa. Nie wiem czy sie przypiekły, ale wygladają bosko
OdpowiedzUsuńPrzypiekły się zdecydowanie - ale i tak ledwo zdążyłam zrobić foty, bo znikać zaczęły :)
UsuńZrobiliśmy, fajna przekąska.
OdpowiedzUsuńPrawda? Tez nam smakowało
UsuńWow this was looking so delicious. Am gonna try this. thanks for sharing this.
OdpowiedzUsuń