Steki jagnięce
Biedronka sprawiła miłośnikom jagnięciny nie lada niespodziankę. W sprzedaży pokazało się kilka rodzajów jagnięcych kotlecików, steków, z kością i bez. Kupiliśmy ładnie wyglądające steki z udźca jagnięcego. Tym razem tylko pieprz, sól, oliwa i patelnia grillowa. Wyszło znakomicie, mięso miękkie, soczyste, niestety nikt nie zdecydował się przerwać jedzenia aby zrobić zdjęcie mięsa po przekrojeniu - zdjęcia w przekroju nie ma! Jagnięcinę irlandzką z Biedronki polecam! było pysznie.
składniki
2 steki jagnięce bez kości - z udźca jagnięcego (300 g)
sól morska
pieprz młotkowy z kolendrą
2 - 3 łyżki oliwy
przygotowanie
składniki
2 steki jagnięce bez kości - z udźca jagnięcego (300 g)
sól morska
pieprz młotkowy z kolendrą
2 - 3 łyżki oliwy
przygotowanie
Steki umyć i osuszyć. Posolić posypać pieprzem, włożyć do miseczki, polać oliwą. Obtoczyć mięso ze wszystkich stron w oliwie, marynować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut, do 1 godziny.
Ewa. Już dwa razy skusiłam się na te jagnięcinę (Biedronka górą!!!) i dwa razy mielismy pyszny obiad, choć ja to mieso dusiłam, raz z pomidorami i cebulą -pyszne, a sosik super, dwa - w sosie musztardowym, tez smacznie. Jagniecina mieciutka i bardzo dobra.
OdpowiedzUsuńSmażona na grillowej ma tę przewagę ze błyskawicznie jest gotowa :)
UsuńPatrzyłam na nią i w końcu nie wzięłam- następnym razem się skuszę:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Steki smakowały mi najbardziej!
UsuńMmm pycha! :))
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na placuszki marchewkowe.
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:-)
do Biedronki nie zaglądam przyznaję... chyba muszę jednak zacząć skoro takie mięsiwa tam można za nabyć :)
OdpowiedzUsuńMarianko, biedrona ma sporo całkiem dobrych produktów - jagnię to akurat akcja, ale warto po inne też czasem :)
UsuńPomimo obaw Steki wyszły przepyszne
OdpowiedzUsuńMięciutkie i soczyste - takie w sam raz :)
Smażyłam 8 minut - co dwie minuty odwaracałam -pyyycha!!!
Serdecznie dziękuję za przepis!!!
Wszyscy zadowoleni :)
Bardzo się cieszę.Ze stekami to loteria- czasem nawet te najładniej wyglądające są twarde. Ale z jagnięcymi jeszcze nie miałam problemu. Pozdrawiam!
UsuńPierwszy raz jagnięcina. Jej aromat zabił moje przyprawy (kolendra, czosnek, rozmaryn, itd) muszę nad tym popracować bo tak prosto jak ze stekiem wołowym nie pójdzie. (:
OdpowiedzUsuńRozumiem, że jagnięcina o bardzo intensywnym aromacie. Dla mnie to zaleta, bo właśnie za ten charakterystyczny zapach lubię jagnięcinę( a baraninę jeszcze bardziej). Ale wiem, że wielu osobom ten zapach przeszkadza. I nie ma w tym nic złego. Może warto zrobić danie w którym jagnięcina jest jednym z wielu składników? A stek wołowy to wcale nie taka prosta sprawa ;) pozdrawiam
UsuńBeatko - jagnięcina przepyszna - mieciutka i soczysta. Rozmaryn z kolendrą nadały wspaniałego smaku. Od dziś takie steki będą częściej gościły na moim stole.
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na "degustację" Twoich steków. :)
https://www.mojewypiekiinietylko.com/2019/02/steki-z-jagnieciny/#more-15552
Pozdrawiam - Danusia
Danusiu, miło mi ogromnie ;) Pochwała od Ciebie to jest coś! A Twoje steki piękne, zazdroszczę dostępu do takiego mięsa. U nas niestety nadal mało popularne. Pozdrawiam ;)
Usuń