Polędwiczka wieprzowa z wolnowaru
Wolnowar cały czas pracuje. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na obiadowe danie. Wymieszać, wrzucić, poczekać 5 godzin i gotowe. Mięso bardzo miękkie (uprzedzam - polędwiczki nie kroiły się najlepiej ), sos bardzo smaczny i wyrazisty. Wiem, można być może krócej w piekarniku czy na patelni, ale dla mnie cały urok tego urządzenia polega na tym, że wrzucam składniki i na parę godzin zapominam o gotowaniu. Co wszystkim bardzo polecam!
Oryginalny przepis tutaj
składniki
ok 1 kg polędwiczek wieprzowych (użyłam trzech małych polędwiczek)
marynata:
¼ szklanki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki syropu klonowego
1 szalotka posiekana
1 łyżka prażonej cebuli -lekko rozgniecionej
4 ząbki czosnku posiekane drobno
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, starannie oczyścić z błon.
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Na dno misy nalać 2 - 3 łyżki marynaty, na nie j ułożyć polędwiczki - jedna obok drugiej, i zalać resztą marynaty.
Ewa. Bardzo mi sie ten przepis podoba i zrobie w weekend. Nie mam syropu klonowego. Może być miód?
OdpowiedzUsuńMyślę ,że może. Ale jak Ty jesteś słodkolubna to kup sobie butelką klonowego - on ma jednak inny smak, jest mniej słodki, na pewno Ci się przyda
Usuńhej. Jestem tu nowy i mama pytanie......nie za słone to wam wychodzi?
UsuńDla mnie jest w sam raz. Ale zawsze można ilość sosu sojowego nieco zmniejszyć i doprawić po ugotowaniu, następnym razem już będzie wiadomo. Pozdrawiam
UsuńEwa. Zakupiłam syrop klonowy, cena koszmar, ale smak rzeczywiście inny niż miód, polędwiczki zrobione, przepyszne, sos tylko troche odparowałam , by sie zagęścił. To jest MÓJ smak.
OdpowiedzUsuńA gdzie kupiłaś ? Bo są w różnych cenach. U mnie to mało używane więc na długo wystarczy. A zdjęcie zrobione?
Usuńżadnych innych przypraw? Sól, pieprz?
OdpowiedzUsuńSos sojowy i musztarda przyprawiają wystarczająco, ale warto marynatę wymieszać i spróbować
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMam pytanie sos sojowy jest ciemny a na zdjęciu sos wygląda na jasny owszem widać musztardę. Czy była jeszcze dodawana woda ? bo dzisiaj robiłam i sos był ciemny a nawet bardzo ciemny?
OdpowiedzUsuńSą różne sosy i nawet te ciemne różnią się pomiędzy sobą. Ja używam głównie ciemnych. Wody nie dodawałam, polędwiczki puściły sok w trakcie pieczenia. Jeżeli sos wyszedł zbyt intensywny, zawsze można go nieco rozrzedzić. A tak jak pisałam w komentarzu wyżej, marynatę po wymieszaniu warto spróbować i ewentualnie nieco doprawić. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń