Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru
Zimową porą, nawet tak łagodną jak w tym roku, wolnowar pracuje u mnie bardzo często. Znacznie bardziej lubię wrzucić coś do gara wieczorem i rano już mieć gotowe danie, do późniejszego przygrzania, niż szykować w ciągu dnia. Wolnowar jest pod tym względem nieoceniony. A już w przypadku zupy cebulowej jest genialny. Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym. Przed dodaniem bulionu, można cebulę przełożyć do zwykłego garnka i zupę doprawić już tradycyjnie. Można też zupę przetrzeć ale ja lubię kiedy pływają w niej kawałki cebuli.
składniki (na 8 porcji)
ok 1 kg czerwonej cebuli, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki (ok 3 mm)
1/4 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
2 łyżki mąki
liść laurowy
ząbek czosnku
1-2 liście szałwii
3/4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina
1/4 szklanki wody
1 litr bulionu wołowego (4 szklanki)
po 2 kromki bagietki na osobę
ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach
Świeża natka pietruszki, do przybrania
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą. Umieścić cebulę, masło, sól, pieprz i suszony tymianek. W misce dokładnie wymieszać mąkę, sherry i wodę. Zalać mieszaniną cebulę.
Przykryć i gotować w ustawieniu low 9 do 10 godzin lub do czasu, aż cebula będzie miękka i w kolorze głębokiego brązu.
Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca.
Ewa. Z czerwonej cebuli, a kolor ma normalny. Bardziej słodka? Oj, to chyba dla mnie!!!
OdpowiedzUsuńWitam.Właśnie przymierzam się do zrobienia tego smakołyku.Proszę podać na ile porcji jest ten przepis.Z góry dziękuję.Pozdrawiam.Jarek.
OdpowiedzUsuńDzień dobry.Tak jak podałam przy składnikach, ok 8 porcji. Ale to zawsze zależy od tego ile kto zje ;) Pozdrawiam
UsuńDziękuję.Jutro będę próbował.:)
Usuń