Pstrąg łososiowy z patelni
Pierwszy raz kupiłam pstrąga łososiowego. A właściwie był to filet. Ponieważ w ostatnich dniach gotowania i przebywania w kuchni było sporo, postanowiłam pstrąga zrobić jak najprościej. Pstrąg został więc usmażony. Ponieważ filety są w miarę cienkie, wystarczy je smażyć po ok 3 minuty z każdej strony. Do przyprawienia użyłam papryki Antep Isot czyli tureckiego czarnego pieprzu o ostrym smaku. Oczywiście możemy użyć zwykłego pieprzu. Ryba bardzo szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Polecam!
składniki (2 porcje)
1 filet z pstrąga łososiowego ze skórą
sok z cytryny
sól, przyprawa Antep Isot lub pieprz
oliwa do smażenia
przygotowanie
składniki (2 porcje)
1 filet z pstrąga łososiowego ze skórą
sok z cytryny
sól, przyprawa Antep Isot lub pieprz
oliwa do smażenia
przygotowanie
Filet opłukać, osuszyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Po tym czasie filet osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Można ukośnie naciąć skórę w paru miejscach. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć rybę na patelni po ok. trzy minuty z każdej strony, rozpoczynając od strony skóry. Smacznego!
nie trzeba go najpierw obrać ze skóry?
OdpowiedzUsuńNie trzeba. Dzięki temu lepiej się trzyma podczas smażenia.. A skóry można nie jeść :)
UsuńZrobiłam wg Twojego przepisu,bardzo mi smakował.Rzeczywiście szybko się smaży. A przysmażoną skórkę z ryb uwielbiam. Dzięki, Anka
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam
Usuń