Pstrąg łososiowy z patelni

Pierwszy raz kupiłam pstrąga łososiowego. A właściwie był to filet. Ponieważ w ostatnich dniach gotowania i przebywania w kuchni było sporo, postanowiłam pstrąga zrobić jak najprościej. Pstrąg został więc usmażony. Ponieważ filety są w miarę cienkie, wystarczy je smażyć po ok 3 minuty z każdej strony.  Do przyprawienia użyłam papryki Antep Isot czyli tureckiego czarnego pieprzu o ostrym smaku. Oczywiście możemy użyć zwykłego pieprzu. Ryba bardzo szybka do przygotowania i bardzo smaczna. Polecam! 




składniki (2 porcje)
1 filet z pstrąga łososiowego ze skórą
sok z cytryny
sól,  przyprawa Antep Isot  lub pieprz
oliwa do smażenia

przygotowanie
Filet opłukać, osuszyć, polać sokiem z cytryny, odstawić na 30 minut. Po tym czasie filet osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Można ukośnie naciąć skórę w paru miejscach. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć rybę na patelni po ok. trzy minuty z każdej strony, rozpoczynając od strony skóry. Smacznego!








4 komentarze:

  1. nie trzeba go najpierw obrać ze skóry?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba. Dzięki temu lepiej się trzyma podczas smażenia.. A skóry można nie jeść :)

      Usuń
  2. Zrobiłam wg Twojego przepisu,bardzo mi smakował.Rzeczywiście szybko się smaży. A przysmażoną skórkę z ryb uwielbiam. Dzięki, Anka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary