Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia
Jak to miło, że Nowy Rok mogę znowu zacząć od wspólnego pieczenia z Anią i innymi wspaniałymi blogerami. W zeszłym roku nie udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej.
Zaczynamy chlebem hiszpańskim.
Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką. Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i chleb gotowy. Polecam!
Przepis wybrała Ania z Bajkorady.
Oryginalny znajdziecie na BBC Food – klik!
Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady
Składniki
STARTER
– 150 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) - użyłam drożdży instant Dr Oetker'a - 1 opakowanie
– 125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE
– 200 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) użyłam drożdży instant Dr Oetker'a
– 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
– 100 g mąki pszennej razowej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
+ starter
Przygotowanie
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
(używam papieru do pieczenia i na nim, położonym na łopacie, wyrastał chleb. Wyrośnięty zsunęlam z łopaty razem z papierem na blachę dopieca )
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Smacznego!
Pan Rustico na blogach:
cudny, ja też postanowiłam jak najbardziej się sprężyć i w miarę możliwości brać udział we wszystkich akcjach Amber:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBeata,
OdpowiedzUsuńchleb wyszedł Ci piękny!
Masz dobrą rekę do pieczywa i jakie fotki.
Naprawdę wspaniały bochenek.
Dziękuję, że byłaś w styczniowej Piekarni.
Beatko-piękny, dorodny bochen. Miło było Cię znów spotkać w piekarni :) pozdrowienia
OdpowiedzUsuńPiękny chleb! Miło było i do następnego pieczenia :)
OdpowiedzUsuńBeata, piękny bochenek! Dzięki za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńCudny! Miło było razem piec :)
OdpowiedzUsuńCudny bochenek Ci się upiekł :) fajnie było piec razem!!!
OdpowiedzUsuńKochana, piękny Ci wyszedł, a narzekałaś ;-).
OdpowiedzUsuńDo następnego :-)
Piękny chlebek, a jaka słodka dziurka na samym środeczku:-) Miło było razem piec:-) I do następnego razu!
OdpowiedzUsuńChleb prześliczny i jak nacięty elegancko
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł... taki rumiany :) miło było wspólnie uczestniczyć w styczniowej piekarni.
OdpowiedzUsuńIdealnie upieczony! Dziękuję za styczniowy wspólny czas!
OdpowiedzUsuńChleb wygląda wspaniale! Przepięknie wyrósł:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty!
OdpowiedzUsuńJa tez korzystałam z pomocy robota.;)
Do następnego!
Piękny bochenek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wyrósł Twój chlebuś, dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńTrudno się oprzeć pokusie upieczenia tego chleba patrząc na takie zdjęcia. Cudnie wyrośnięty
OdpowiedzUsuńJak dla mnie nadzwyczajny, wyrósł Ci świetnie, zazdroszczę i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMiękisz idealny i widać dobrze wypieczoną skórkę - profesjonalna robota :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego wspólnego wypiekania.
Bardzo ładny!
OdpowiedzUsuńfaktycznie wyrabiany robotem, mógł być niekłopotliwy ;)
Wspaniały chlebek! Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńpiękny chlebek , żałuje że nie zdążyłam dołączyć do akcji ... a chlebek za chwilę wkładam do pieca :)
OdpowiedzUsuń