Pan Rustico - chleb hiszpański - styczniowa piekarnia

Jak to miło, że Nowy Rok mogę znowu zacząć od wspólnego pieczenia z Anią i innymi wspaniałymi blogerami. W zeszłym roku nie udało mi się wziąć udziału we wszystkich piekarnianych akcjach. Mam nadzieję, że w roku 2015, będzie lepiej. 
Zaczynamy chlebem hiszpańskim.
Chleb wyszedł smaczny, całkiem długo utrzymywał świeżość. Ciasto zagniatałam w robocie, chleb wyrastał na blaszce, bez koszyka, przykryty ściereczką.  Poza przygotowaniem startera 24 godziny wcześniej - pieczywo mało kłopotliwe i szybko rosnące. 2,5 godziny i  chleb gotowy. Polecam!
Przepis wybrała Ania z Bajkorady
Oryginalny znajdziecie na  BBC Food – klik!
Tłumaczenie oryginału Ania z Bajkorady


Przepis cytuję za Amber

Składniki
STARTER
– 150 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 26 g świeżych drożdży ( 7 g suchych) - użyłam drożdży instant Dr Oetker'a - 1 opakowanie
– 125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Pozostawić w ciepłym miejscu około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temp. pokojowej na 24 godziny.


CIASTO WŁAŚCIWE
– 200 ml ciepłej wody
– 1 łyżeczka cukru
– 9 g świeżych drożdży ( ok. 4 g suchych) użyłam drożdży instant Dr Oetker'a 
– 225 g mąki pszennej chlebowej + do podsypywania
– 100 g mąki pszennej razowej
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oliwy
+ starter
Przygotowanie
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami. Odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez ok. 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (rozciągać ciasto i składać z powrotem do siebie). Nie podsypywać zbyt dużo mąki, żeby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na min. 1 godzinę do wyrośnięcia (podwojenia objętości)


Blachę wysypać mąką.
Ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na ok. 30 cm długości złożyć na pół – czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na 45-60 minut (powinien dobrze wyrosnąć).
(używam papieru do pieczenia i na nim, położonym na łopacie, wyrastał chleb. Wyrośnięty zsunęlam z łopaty razem z papierem na blachę dopieca )
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni. Piec ok. 20-25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce. Smacznego!

22 komentarze:

  1. cudny, ja też postanowiłam jak najbardziej się sprężyć i w miarę możliwości brać udział we wszystkich akcjach Amber:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata,
    chleb wyszedł Ci piękny!
    Masz dobrą rekę do pieczywa i jakie fotki.
    Naprawdę wspaniały bochenek.
    Dziękuję, że byłaś w styczniowej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Beatko-piękny, dorodny bochen. Miło było Cię znów spotkać w piekarni :) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb! Miło było i do następnego pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beata, piękny bochenek! Dzięki za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudny! Miło było razem piec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny bochenek Ci się upiekł :) fajnie było piec razem!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Kochana, piękny Ci wyszedł, a narzekałaś ;-).
    Do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny chlebek, a jaka słodka dziurka na samym środeczku:-) Miło było razem piec:-) I do następnego razu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Chleb prześliczny i jak nacięty elegancko

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci się upiekł... taki rumiany :) miło było wspólnie uczestniczyć w styczniowej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealnie upieczony! Dziękuję za styczniowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  13. Chleb wygląda wspaniale! Przepięknie wyrósł:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie wyrośnięty!
    Ja tez korzystałam z pomocy robota.;)
    Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny bochenek. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepięknie wyrósł Twój chlebuś, dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Trudno się oprzeć pokusie upieczenia tego chleba patrząc na takie zdjęcia. Cudnie wyrośnięty

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak dla mnie nadzwyczajny, wyrósł Ci świetnie, zazdroszczę i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Miękisz idealny i widać dobrze wypieczoną skórkę - profesjonalna robota :-)
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo ładny!
    faktycznie wyrabiany robotem, mógł być niekłopotliwy ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wspaniały chlebek! Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. piękny chlebek , żałuje że nie zdążyłam dołączyć do akcji ... a chlebek za chwilę wkładam do pieca :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary