Kleftiko czyli jagnięcina pieczona w pergaminie
18 stycznia
5
cebula
,
czosnek
,
fasolka szparagowa
,
feta
,
jagnięcina
,
kuchnia grecka
,
papryka
,
pomidory
,
ziemniaki
Co jakiś czas mam chęć na wakacyjne wspomnienia i smaki. Tym razem przypomniała mi się potrawa jedzona parokrotnie na wyspach greckich czyli kleftiko. A że kupiłam malutki kawałek jagnięciny, to danie było idealne. Mięsa nie potrzebujemy dużo, ono da nam charakterystyczny zapach i smak, a właściwym wypełniaczem są warzywa i ser. Zapach po otwarciu sakiewek niesamowity! Lato na talerzu! Do tego duży kielich wina. Polecam!
Wspomagałam się tym przepisem
składniki 2 porcje
400 g jagnięciny ( u mnie łopatka)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 papryka czerwona pokrojona w kawałki ok 1,5cm x 3cm
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki musztardy - dałam Dijon
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oregano
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki białego wina
100 g sera feta
4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor
400 g ziemniaków
100 g fasolki szparagowej
doddatkowo
4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia
sznurek kuchenny
Wspomagałam się tym przepisem
składniki 2 porcje
400 g jagnięciny ( u mnie łopatka)
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 papryka czerwona pokrojona w kawałki ok 1,5cm x 3cm
4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
2 łyżki musztardy - dałam Dijon
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oregano
1/4 szklanki oliwy
1/4 szklanki białego wina
100 g sera feta
4 pomidorki koktajlowe lub 1 mały pomidor
400 g ziemniaków
100 g fasolki szparagowej
doddatkowo
4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia
sznurek kuchenny
przygotowanie
Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm).
Do miski wlać wino z oliwą, sokiem z cytryny, dodać musztardą, cebulę, paprykę, czosnek, oregano, sól i pieprz. Dodać mięso i wszystko dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej i do tej samej miski dorzucić fetę pokrojoną w kostkę - wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub połówki jeżeli są małe. Fasolkę umyć, obciąć końcówki, przekroić na pół. Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie nam gwiazda z 8 narożnikami.Po środku każdego z tak przygotowanych papierów ułożyć połowę ziemniaków, połowę porcji mięsa z dodatkami i z zalewą, posypać połową fasolki i przekrojonymi na pół pomidorkami. Narożniki zebrać do góry, tworząc paczuszkę, zawiązać sznurkiem. Ważne aby paczki były szczelne . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C , piec 1h30 min - 1h45 min. Smacznego!
Ewa. Oj, gdybym gdzieś zdobyła ładną jagnięcinę....Wtedy zrobię na pewno. A tak to tylko popatrzę i powspominam Grecję.
OdpowiedzUsuńAuchan w Pasażu łódzkim, porcje maleńkie ale wystarczą. No i Barlicki. Na to danie nie musi byc taka ładna
Usuńmusze przyznacze tak jak nie jestem fanem jagnieciny to zapach z sakiewek pobudza emocjonalnie I zmyslowo
OdpowiedzUsuńSpinnaker
Zróbcie, zróbcie - smaczne :)
UsuńSmak wakacji, uwielbiam tą potrawę :)
OdpowiedzUsuń