Kapusta Pak choi z krewetkami
Całkiem smaczne i szybkie do zrobienia danie. Pak choi to moja ulubiona azjatycka kapusta. Szczęśliwie pojawia się dosyć często w sprzedaży. Lubię ją smażyć, więc dzisiaj prosta propozycja - Pak choi z krewetkami. Możemy użyć krewetek koktajlowych lub nieco większych, należy je pozbawić skorupek jeżeli takie mają, będzie nam wygodniej. Polecam!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
200 -250 g mrożonych krewetek koktajlowych rozmrożonych i odsączonych ( mogą być większe)
3 szt Pak choi, umyte, pokrojone w poprzek w kawałki
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
2 cm kawałek imbiru, obrany i drobno starty
1 duża cebula, obrana, pokroić w cienkie półplasterki
olej słonecznikowy lub olej sezamowy
2 łyżki sosu z ostrygowego
1-2 łyżki sosu sojowego
szczypta pieprzu czarnego lub czerwonego chili w proszku
1 czubata łyżeczka nasion sezamu
sól do smaku (w razie potrzeby)
przygotowanie
rozgrzać łyżeczkę oleju na patelni, dodać nasiona sezamu i smażyć aż zaczną lekko pryskać,
Dodać krewetki i część sosu sojowego, smażyć przez chwile z obu stron , wyjąć i trzymać w cieple.
Na patelnie dodać 1 łyżkę oleju, dodać czosnek, cebulę i imbir i smażyć mieszając aż cebula trochę zmięknie.
Dodać pak choi i pozostałe przyprawy, sos ostrygowy i sos sojowy.
Kiedy pak choi jest gotowe (zmięknie), włożyć z powrotem krewetki i wymieszać.
Doprawić do smaku solą lub sosem sojowym lub ostrygowym
Wyłączyć ogień, przykryć i przez moment trzymać jeszcze danie pod pokrywką.
Podawać na ciepło z ryżem lub makaronem.
Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
OdpowiedzUsuńzBLOGowani to największy polski serwis skupiający blogi i vlogi. Czytelnikom umożliwiamy obserwowanie blogów oraz tworzenia katalogów ulubionych wpisów. Blogerzy mają dodatkowo możliwość brania udziału w ciekawych akcjach i konkursach oraz dyskusji na forum. Zachęcamy do rejestracji.
Właśnie zrobione i za chwilę będzie zjedzone ;) Pycha!
OdpowiedzUsuń