Kaczka pieczona bardzo czosnkowa
Kaczkę piekliśmy już wiele razy. Ale właściwie nigdy nie zanotowałam przepisu na takie najzwyklejsze, tradycyjne pieczenie. A więc tym razem, przepis na kaczkę pieczoną bardzo tradycyjnie, za to z dużą ilością czosnku i majeranku. Warto użyć jak najlepszego majeranku. Majeranek, którego użyłam, został przywieziony z Grecji i jest niezwykle aromatyczny. Kaczka była polewana najpierw piwem Perła Chmielowa, a następnie piwem z dodatkiem miodu. Kaczki ani nie moczyłam wcześniej w solance, ani nie trzymałam długo w przyprawach. Po natarciu od razu trafiła do piekarnika. Dawno nie jedliśmy tak dobrej kaczki. Była niezwykle mięsna, tłuszcz pięknie się wytopił. Ale największe zasługi w pieczeniu ma mój Mąż, który kaczki doglądał podlewał, przewracał. Właściwie to On ją upiekł ja tylko natarłam przyprawami.
składniki
- 1 kaczka ok 2,7 kg
- 2 główki czosnku - obrane
- sól
- 3 łyżki majeranku
- kwaśne jabłko
- butelka piwa ( np Perła Chmielowa + piwo na miodzie gryczanym)
przygotowanie
Kaczkę umyć, usunąć kuper i widoczny nadmiar tłuszczu. Jeżeli dołączona jest szyja przeznaczamy ją na wywar. Czosnek rozdrobnić w blenderze. Przyprawy podzielić mniej więcej na 2 połowy. Osuszoną kaczkę dobrze natrzeć czosnkiem, solą, posypać ze wszystkich stron majerankiem (wmasować go w mięso). Wnętrze kaczki natrzeć solą, dużą ilością czosnku i majeranku. Włożyć wydrążone jabłko ze skórką, pokrojone na ćwiartki , zaszyć lub spiąć otwór , tak samo spiąć otwór od strony szyi. Przy pomocy ostrej grubej igły lub noża z cienkim czubkiem, ponakłuwać ptaka w okolicy ud i piersi. Z czterech ziemniaków i czterech patyczków ( np z chińskich pałeczek lub patyczków do szaszłyków) zrobić ruszt, położyć na dnie naczynia do pieczenia ( najlepsza żeliwna gęsiarka). Na ruszcie umieścić kaczkę, piersiami w dół, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Po dwóch godzinach zdjąć pokrywkę, kaczkę piec kolejne 15 minut bez przykrycia. Następnie ptaka odwrócić na plecy ( piersiami do góry), przez kolejne 20 - 30 minut piec przykrytą, a następnie piec kolejne 1,5 godziny już bez pokrywki. Po zdjęciu pokrywki polewać kaczkę co jakiś czas piwem. Podawać z kiszoną kapustą i kluskami kartoflanymi i oczywiście pysznymi, pieczonymi kartoflami, które znakomicie trzymały nasz ruszt. I oczywiście polewać znakomitym sosem z pieczenia.Smacznego!
Ewa. Dobra kaczuszka nie jest zła. Ja też zawsze mocno ją czosnkuję i majerankuję. To daje i smak i zapach. Moja nie była tak pieknie zrumieniona, ale widać, piwo robi kaczce dobrze na skórę, ha,ha.
OdpowiedzUsuńPiwo + kaczka to świetne połączenie!
Usuńprzepis zapisuje bo ja z kaczką ostatnio miałam nienajlepsze doświadczenia :(
OdpowiedzUsuńoby następna wyszła smaczna!
Usuńkaczka z piwem i czosnkiem? zapisuje, koniecznie:) bo znam tylko wersje z jabłkami i majerankiem, trza coś nowego spróbować:)
OdpowiedzUsuńPodlewana piwem ma piękną rumianą i chrupiącą skórkę, a czosnek to u mnie zawsze!
Usuń