Jagnięce kotleciki bez kości
Jakiś czas temu robiłam, kupione w Lidlu, jagnięce kotleciki z kością. Wyszły smaczne ale były bardzo malutkie, wręcz mikroskopijne. Tym razem pokazały się w Biedronce kotleciki bez kości. Nieco większe niż te z kostką, no i samo mięso, żadnych kostek. Znowu postanowiłam robić je jak najprościej - patelnia i piekarnik. Smażyłam na żeliwnej patelni, którą później wstawiłam do piekarnika. Szybkie, dobre danie. Zdecydowanie lepsze niż te z kostką - było co ugryźć! Porcja obiadowa raczej dla dwóch osób, dla czterech - mini porcja.
składniki
4 kotleciki jagnięce bez kości
4 duże ząbki czosnku, zgniecione
1 łyżka świeżych liści tymianku, lekko zgnieciony
1 łyżka świeżego rozmarynu, igły lekko zgniecione
2 łyżeczki grubej soli
2 łyżki oliwy
przygotowanie
składniki
4 kotleciki jagnięce bez kości
4 duże ząbki czosnku, zgniecione
1 łyżka świeżych liści tymianku, lekko zgnieciony
1 łyżka świeżego rozmarynu, igły lekko zgniecione
2 łyżeczki grubej soli
2 łyżki oliwy
przygotowanie
Kotleciki umyć i osuszyć. W misce wymieszać czosnek, tymianek, rozmaryn i sól z 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać jagnięcinę, obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron w marynacie, marynować w temperaturze pokojowej co najmniej 30 minut, do 1 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Na patelni - najlepiej takiej, którą będzie można wstawić do piekarnika - rozgrzać pozostałą oliwę. Położyć jagnięcinę. Smażyć, aż zbrązowieje, około 3 minut z każdej strony. Wstawić patelnię z mięsem do piekarnika (lub blaszkę z przełożonym na nią mięsem ) i piec jeszcze ok około 10 minut - mięso średnio wysmażone. Przełożyć kotleciki na talerz, przykryć i niech odpoczną 5 minut. Podawać! Smacznego!
Ewa.Ajajaj!!! A ja do Biedronki nie chodzę (nie po drodze), a widzę , że warto. Chociażby po takie kotleciki...
OdpowiedzUsuńpocieszę cię - nie sa w stałej ofercie, pokazały się w okresie przedświątecznym.
Usuńi mi Berdrona nie po drodze, raczej Lidla odwiedzam, z jagnięcina jeszcze do czynienia nie miałam niestety! świetnie wyszły Ci te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńJagnięcina jest pyszna, szkoda, że na ogół droga, więc nie za często ją kupujemy.
UsuńMam dwa i zamierzam je jutro zrobić :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję,że było pysznie :)
UsuńZrobiłam dzisiaj wg Twojego przepisu, bo akurat miałam te kotleciki z Biedronki. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam - Marta. :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za miłe słowa - miło mi to czytać. Pozdrawiam :) ,
UsuńPrzepis wydaje się prosty i nieskomplikowany Zakładam że nie ma tu po drodze nic "małym druczkiem, na dole" .... Nie mam świeżego tymianku ale polecę moim zestawem suszonych ziół z 5 Przemian (bazylia, tymianek, kurkuma, kminek mielony, chili i vegeta) To nie to samo co świeże zioła ale..... Dzięki Beatko jak kupowałem myślałem że to będzie bardziej "wyszukane i u.......e"- patrz steki z cielęciny) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoby smakowało!
UsuńTen zestaw ziół jest "nieśmiertelny" - piasek w nim ugotujesz i będzie wyborny. Ale nie, to jest Twoja strona autorska jutro idę do Pani B tymianek widziałem zrobimy zgodnie z oryginałem (nie ma rozmarynu ale była świeża mięta - małe odstępstwo/zastępstwo?) Nie truję Beatka , pozdrawiam i dziękuję za to czym urzekasz - prostota wykonania
UsuńLes