Zupa z ziemniakami i cheddarem
To bardzo dobra zupa na chłodne dni. Sycąca, dosyć gęsta, jalapeno znakomicie ją zaostrza. Najlepiej jeżeli każdy posypie zupę takimi dodatkami jakie najbardziej lubi.
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki mąki
1 l rosołu (4 szklanki)
1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki
100 - 120 g szklanki startego sera cheddar (ok 100 - 120 g )
1 szklanka mleka(3,2 %)
sól i i świeżo zmielony czarny pieprz
do podania: starty ser cheddar, posiekany szczypior, przysmażony boczek, papryczka jalapeno,
przygotowanie
Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Dodać boczek i przysmażać aż stanie się lekko chrupiący a tłuszcz się wytopi. Wyjąć boczek łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiając tłuszcz z boczku w garnku.
Zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę. Smażyć do miękkości około 5 minut. Posypać cebulę mąką i podsmażać , stale mieszając, około minuty..
Powoli wlać bulion, stale mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać ziemniaki, wsypać boczek (zostawić trochę do posypania zupy) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie (15-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).
Korzystając z ubijaka - tłuczka do ziemniaków lub widelca, częściowo rozgnieść ziemniaki w zupie. Dodać ser, mieszać aż się stopi. Dodać mleko, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać zupę posypaną Cheddarem, drobno posiekaną papryczką jalapeno, szczypiorem i przysmażonym boczkiem. Smacznego!
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki
200 g wędzonego boczku, pokrojony w kostkę
1 średniej wielkości cebula
2 łyżki mąki
1 l rosołu (4 szklanki)
1000 g czerwonych ziemniaków, pokrojone w ćwiartki
100 - 120 g szklanki startego sera cheddar (ok 100 - 120 g )
1 szklanka mleka(3,2 %)
sól i i świeżo zmielony czarny pieprz
do podania: starty ser cheddar, posiekany szczypior, przysmażony boczek, papryczka jalapeno,
przygotowanie
Rozgrzać oliwę w garnku o grubym dnie. Dodać boczek i przysmażać aż stanie się lekko chrupiący a tłuszcz się wytopi. Wyjąć boczek łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, pozostawiając tłuszcz z boczku w garnku.
Zmniejszyć ogień na średni, dodać cebulę. Smażyć do miękkości około 5 minut. Posypać cebulę mąką i podsmażać , stale mieszając, około minuty..
Powoli wlać bulion, stale mieszając, tak aby nie powstały grudki. Dodać ziemniaki, wsypać boczek (zostawić trochę do posypania zupy) doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki są bardzo miękkie (15-30 minut, w zależności od wielkości ziemniaków).
Korzystając z ubijaka - tłuczka do ziemniaków lub widelca, częściowo rozgnieść ziemniaki w zupie. Dodać ser, mieszać aż się stopi. Dodać mleko, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować przez kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać zupę posypaną Cheddarem, drobno posiekaną papryczką jalapeno, szczypiorem i przysmażonym boczkiem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam