Wigilijna kapusta z grzybami

Pyszna, wigilijna kapusta z grzybami. Przez lata gotowałam kapustę bez grzybów, ostatnio postanowiłam jednak coś zmienić i tak kapusta z grzybami pojawiła się na naszym stole. Użyłam kapusty naszej domowej. Czasem w przepisach zalecane jest płukanie kapusty, ale ja nigdy tego nie robię.
Przepis wg książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry


składniki
1 kg kiszonej kapusty
2 szklanki wody
50  - 80 g suszonych grzybów
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 łyżki masła
1 łyżka mąki

przygotowanie
Grzyby szybko opłukać zimną wodą, zalać niewielką ilością wody i zostawić do namoczenia, najlepiej na noc.
Następnego dnia kiszoną kapustę zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości. Oddzielnie, w wodzie w której się moczyły, ugotować do miękkości suszone grzyby. Ugotowane grzyby pokroić na cienkie paseczki i razem z wywarem dodać do ugotowanej kapusty. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, rozprowadzić mąkę, chwilę podsmażać ale nie pozwolić aby mąka zbrązowiała. Tak zrobioną zasmażkę dodać do kapusty i zagotować wszystko, cały czas mieszając. Cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać do kapusty. Posolić, popieprzyć do smaku i jeszcze przez chwilę gotować, ponieważ potrawa powinna być gęsta. Smacznego!








5 komentarzy:

  1. Ewa. Ja zawsze dobrze odciskam kapustę, nigdy nie płuczę. Zwykle zaczynam gotować 5 dni przed wigilia i codziennie ją podgrzewam, wtedy nabiera super smaku i konsystencji i można obejść się bez zasmażki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie płuczę i nigdy nie odciskam. a ta wigilijna to dla mnie inna przez to, miedzy innymi, ze z zasmażką i w sumie krótko gotowana. 5 dni odgrzewania to bigos prawie !!! :)

      Usuń
    2. Ewa. Fakt, jest taka bigosowata, ale my taka najbardziej lubimy.

      Usuń
  2. Z pewnością przepyszna! U nas kapusta od babci ale pyszna jak co roku☺️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym chciała od babci, ale już nie ma szans :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary