Sos tatarski
Sos tatarski, znany zapewne wszystkim. Ale ponieważ do pieczonych mięs i wędlin zawsze smaczny, więc przepis przypominam. Najsmaczniejszy oczywiście na bazie domowego majonezu np z tego przepisu.
składniki
2 małe kiszone ogórki
1 szalotka
1 łyżka kaparów
2 - 3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
sól, pieprz
przygotowanie
Ogórki, szalotkę , kapary bardzo drobno posiekać. Wymieszać z majonezem, musztardą i jogurtem. Dodać szczypiorek. Przyprawić pieprzem, ewentualnie solą. Smacznego!
Uwielbiam sos tatarski, to smak który kojarzy mi się z kuchnią mojej mamy, chociaż w jej wykonaniu nie ma kaprów...
OdpowiedzUsuńPrzepyszne smaki :))
Wesołych Świąt :)
kapary pojawiły sie u nas stosunkowo niedawno - dawniej nasze tatarskie sosy zupełnie dobrze sobie bez nich radziły :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt !
Usuń