Rembertowskie śledzie majerankowe
Śledzie bardzo czosnkowe i bardzo majerankowe. I bardzo smaczne.
inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprari
składniki
250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju
5 ząbków czosnku (dałam więcej)
1-2 łyżki suszonego lub świeżego majeranku
sok z cytryny
oliwa lub dobry olej
inspiracja "Śledzie" - Małgorzata Caprari
składniki
250 g filetów śledziowych - matiasów - używam śledzi w oleju
5 ząbków czosnku (dałam więcej)
1-2 łyżki suszonego lub świeżego majeranku
sok z cytryny
oliwa lub dobry olej
przygotowanie
Śledzie obficie skropić sokiem z cytryny odstawić na pół godziny, następnie pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek pokroić na połówki. W słoiku układać warstwami porcję śledzia, przekładając czosnkiem i obficie posypując majerankiem. Zalać oliwą, zamknąć słoik, odstawić do lodówki na co najmniej 48 godzin. Smacznego!
Jaki prosty i smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńa przy tym bardzo aromatyczny - no chyba,że ktoś nie lubi czosnku :)
Usuńrobię bardzo podobnie - z tą różnicą że czosnek drobno siekam. Po kilku dniach nie jest on już taki "czosnkowy" i zjada się go razem ze śledziem. Tutaj moja wersja http://nietylkopasta.pl/sledz-w-czosnku-i-majeranku/
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :) Następnym razem posiekam
Usuńjeśli głównym składnikiem śledzie w OLEJU, to co a dać "obfite skropienie cytryną"?? Takie śledzie intensywnie są nasączone olejem i sok z cytryny w żaden sposób nie wniknie w struktury mięsa śledzia. MA się to nijak.. Żenada
OdpowiedzUsuńPani lub Panie Anonimowy. Może najpierw warto zrobić a potem pisać, że żenada. Mnie smakowało, a czy innym też? Rzecz gustu. Pozdrawiam!
UsuńPodobnie uważam jak "Anonim". Jesli śledzie mają przejść majerankiem czosnkiem itp to powinny być świeże surowe! Ewentualnie z solanki. W tym "przepisie" użyto już śledzi w oleju,które nim przesiąkły tygodniami.Innego smaku/zapachu już nie przyjmą :) To oczywiste. W tym "przepisie" smak majerankowo czosnkowy bedzie tylko w oleju :) Sorki, ale jak dla nas,to przepis mało ambitny i na odwal..
OdpowiedzUsuńAle za to jaki smaczny był ten olej! Myślę że dobre jest to co komuś smakuje, nic na siłę, nie namawiam do robienia. Pozdrawiam!
UsuńWitam. Po skropieniu sokiem z cytryny, po ok 30min. było pełno soku. Dodam że użyłam matiasów uprzednio wypłukanych odsączonych. Czy powstały ten sok odlać, czy do tego dorzucić ten majeranek czosnek olej?
OdpowiedzUsuńKrysia.
Nie przypominam sobie aby tyle soku powstało. Ale to pewnie od śledzi zależy.Ja bym sok odlała i zalała oliwą. Pozdrawiam
Usuń