Łosoś wędzony w galarecie
Prosty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to połączenie okazało się znakomite! Moje naczynia mają wymiar 8cm x 15cm x 3 wys, można galaretki zrobić w 4 mniejszych
przepis podpatrzony u Magdy Gessler
składniki (na 2 naczynka)
100 g łososia wędzonego
kilka plastrów marynowanego imbiru
200 ml bulionu rybnego lub warzywnego
koperek
parę kaparów
1 łyżeczka żelatyny
przygotowanie
Łososia pokroić na drobne kawałki
Bulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać po łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać koperkiem, polać żelatyną, na to ułożyć ostatnią warstwę łososia i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać z chrzanem. Smacznego!
Ewa. Przepiękna rzecz na stół. Prawdziwie świateczny rarytas
OdpowiedzUsuńi całkiem smaczne :)
UsuńSmacznie i prosto, tak lubię najbardziej;)
OdpowiedzUsuńJa też :) Pozdrawiam
Usuń