Małże z chili i bazylią
Ken Horn " Łatwa kuchnia tajska"
składniki
1 kg świeżych małży
1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki grubo posiekanego czosnku
2 łyżki drobno posiekanej szalotki
1-2 czerwone chili, bez pestek, pokrojone w cienkie paseczki
2 łyżki sosu rybnego lub jasnego sojowego
garść liści tajskiej lub zwyczajnej bazylii
przygotowanie
Małże opłukać pod strumieniem zimnej wody, wyrzucić te które są otwarte. Rozgrzać na dużym ogniu wok lub sporą patelnię. Kiedy tłuszcz zacznie dymić, wrzucić czosnek, chili, szalotkę i małże, smażyć 3-4 minuty aż mięczaki zaczną się otwierać. Dodać sos rybny lub sojowy, zmniejszyć ogień, przykryć wok i dusić 3 minuty. Dodać liście bazylii, podawać od razu. Smacznego!
Pięknie się prezentują. Mam tę książkę, muszę do niej zajrzeć - może też wybiorę sobie z niej jakiś przepis do wypróbowania; dawno nie robiłam niczego z kuchni tajskiej.
OdpowiedzUsuńLubię ją, bo przepisy w niej faktycznie proste i szybkie. Tylko jak na półce za dużo książek to efekt taki, ze o niektórych się zapomina :)
Usuń