Makaron z pomidorami i batatami
Dostałam smaczną paczkę od Blomedia. A w niej, między innymi, włoski makaron i pomidorowe passaty. Wszystkie produkty to upominki firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się nie tylko ładne ale przede wszystkim bardzo smaczne. Papryczka jalapeno dodała nieco ostrości. Ja dałam tylko pół, ale jeżeli lubicie ostre sosy możecie dać więcej.
.składniki ( 2 - 3 porcje)
220 g suchego makaronu casarece firmy Cirio
sos
2 szalotki pokrojonej w kostkę
3 ząbki czosnku, posiekane
400 g pomidorów pelati z puszki - (firmy Cirio)
2 łyżki pasty pomidorowej
1/2 pęczka pietruszki
1/2 papryczki jalapeno
1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
dodatkowo
250 g batatów
1 łodyga selera naciowego
garść świeżej bazylii
parę pomidorków koktajlowych
+ parmezan do posypania
przygotowanie
Bataty obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki przy pomocy tarczy robota lub specjalnego urządzenia - mandoliny. Włożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, delikatnie wymieszać, tak aby ziemniaki były otoczone oliwą. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na ok 20 - 30 minut. Na patelnię wlać nieco oliwy, dodać szalotkę i smażyć na niedużym ogniu, aż szalotka zmięknie. Dodać czosnek, i smażyć jeszcze ok 1 minuty. Dodać pomidory z puszki, pastę pomidorową, posiekaną papryczkę jalapeno, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień do minimum. Gotować na wolnym ogniu ok 40 minut, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni, lekko posolić. Przełożyć do miseczki, a na tej samej patelni podpiec pomidorki przekrojone na połówki.
Makaron ugotować al dente, zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzić, zachować trochę wody z gotowania - można nią rozcieńczyć sos jeżeli uznamy, że jest za gęsty.
bede kusil zone zeby to zrobila wyglada dobrze
OdpowiedzUsuńjest pyatnie z jakim winem to dobrze idzie hiszpanskie czy argentynskie??
Spinaker
Kuś :) U nas najczęściej idzie portugalskie, haha! Ale przecie wiesz...
Usuń