Kruche pierożki do barszczu wigilijnego
Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka. Może trzeba zrobić i jedne i drugie? Polecam.
składniki
ciasto kruche (ok 24 szt)
200 g mąki
120 g masła
1 małe jajko lub 2 surowe żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
farsz
ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)
1 mała cebula
1 łyżka tartej bułki
1 całe surowe jajo
sól
pieprz
masło
przygotowanie
składniki
ciasto kruche (ok 24 szt)
200 g mąki
120 g masła
1 małe jajko lub 2 surowe żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki soli
farsz
ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)
1 mała cebula
1 łyżka tartej bułki
1 całe surowe jajo
sól
pieprz
masło
przygotowanie
ciasto
Wszystkie składniki połączyć siekając je nożem, a następnie szybko zagnieść ciasto, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
farsz
Grzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Bardzo drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Dodać drobno posiekane grzyby, przesmażyć wszystko razem. lekko przestudzić. Połączyć dokładnie z 1 łyżką bułki tartej i całym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Pierożki
Pierożki
Ciasto rozwałkować dosyć cienko podsypując mąką. Wycinać kółka ( ok 7 - 8 cm średnicy) Na każde kółko nakładać po małej porcji farszu grzybowego, kółko złożyć na pół i formować pierożki dokładnie sklejając brzegi . Ulepione pierożki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec na złoty kolor (ok 15 min). Podawać z filiżanką barszczyku ciepłe, lub odgrzane w piekarniku. Smacznego!
Ewa. Zjadłabym od razu!!!!
OdpowiedzUsuń