Guacamole z pomidorami
Kolejny przepis na szybkie i smaczne guacamole. Tym razem wersja z czosnkiem i pomidorami. Można zajadać jak sałatkę, można podać z grzankami. W każdym wydaniu dobre. Polecam.
składniki
2 dojrzałe awokado
1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych
1 pomidor lub 6 - 8 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
ząbek czosnku
spora garść świeżej kolendry
oliwa z oliwek
sok z 1/4 cytryny lub 1/2 limonki (lub więcej, do smaku)
odrobina chili - świeże lub płatki
przygotowanie:
Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać , kolendrę posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną, rozgnieść widelcem - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą, dodać pomidory. Doprawić oliwą z oliwek, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Przeciąć limonkę na pół i wycisnąć sok do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego!
Pomidory umyć i osuszyć. Jeżeli używamy normalnego pomidora, usunąć pestki i sok, jeżeli mamy małe pomidorki np koktajlowe, wystarczy je drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać , kolendrę posiekać. Przekroić każde awokado na pół, usunąć pestki wyjąć miąższ. Włożyć awokado do miski, skropić cytryną, rozgnieść widelcem - nie powinno być całkiem gładkie. Wymieszać z posiekaną cebulą i kolendrą, dodać pomidory. Doprawić oliwą z oliwek, solą, pieprzem, ewentualnie chili. Przeciąć limonkę na pół i wycisnąć sok do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego!
Ewa. Trochę wiosny (kolorystycznej) zimą. Piękne zdjęcia, Beata, a smak wypróbuję jak sie pozbieram.
OdpowiedzUsuń