Gozleme ze szpinakiem i fetą
Świetne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam!
Przepis na ciasto na podstawie książki "Wypieki" autor Anneka Manning
składniki
ciasto
1 łyżeczka drobnego cukru
125 ml letniej wody
9 g suszonych drożdży
450 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
160 ml letniego mleka
farsz
1 łyżka oliwy
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
150 - 200 g szpinaku
2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)
200 g fety, pokruszona
100 - 150 g żółtego sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkę
cytryna do podania
przygotowanie
ciasto:
Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienienia
Do dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.
Farsz: w międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę i usmażyć cebulę. Dodać czosnek, paprykę i pieprz, smażyć ok minuty. Dodać szpinak i smażyć aż listki stracą jędrność, przełożyć do miski, dodać miętę i ostudzić
Ciasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.
Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na dużą deskę lub talerz i pokroić na 4 części. Podawać z gęstym jogurtem i kawałkiem cytryny. Smacznego!
mmmm ale smakowicie spieczone paski i to nadzienie... wpraszam się!
OdpowiedzUsuńAleż zapraszam :)
Usuń