Farfalle z łososiem wędzonym
Niekiedy potrzebny nam błyskawicznie zrobiony posiłek. I wtedy ten przepis będzie idealny, niewielka ilość składników i prostota wykonania to jest to. A przy tym bardzo smacznie. Polecam!
składniki (3 porcje)
250 - 300 g makaronu Farfalle
1 duża szalotka
ok 120 g rzadkiej śmietanki 30 %
100 - 150 g łososia wędzonego, pokrojonego w mniejsze kawałki
pieprz
łyżka kaparów
koperek do posypania - opcjonalnie
przygotowanie
składniki (3 porcje)
250 - 300 g makaronu Farfalle
1 duża szalotka
ok 120 g rzadkiej śmietanki 30 %
100 - 150 g łososia wędzonego, pokrojonego w mniejsze kawałki
pieprz
łyżka kaparów
koperek do posypania - opcjonalnie
przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu. Doprawić cytryną. W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Ewa. Jakie prościutkie!!!! Bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńTo danie idealne na zabiegane dni :)
Usuń