Sałatka z małych ośmiorniczek
28 listopada
0
kuchnia portugalska
,
ośmiornica
,
owoce morza
,
przekąski i przystawki
,
sałatki i surówki
Co ja na to poradzę, że bardzo te stwory lubię. Oczywiście wolę duże i solidne ośmiornice, ale i te małe są smaczne. Sałatka wg przepisu, który podała mi kiedyś znajoma Portugalka.
Przepis bardzo prosty a sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo - ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz.
składniki
1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożone
cebula do gotowania
listek laurowy
do podania
1 cebula pokrojona w kostkę
pęczek pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyzki octu winnego
sól, pieprz
jajko na twardo (opcjonalnie)
przygotowanie
Ośmiorniczki rozmrozić, opłukać. Włożyć do szybkowaru, dodać liść laurowy i obraną cebulę, zalać wodą - tak aby tylko przykryć ośmiorniczki, gotować ok 15 minut od momentu kiedy szybkowar osiągnie właściwe ciśnienie. Wyłączyć gaz i poczekać aż zawór opadnie i będzie można szybkowar otworzyć. Ośmiorniczki wyłożyć na talerz, posypać cebulą , polać oliwą i octem, posolić popieprzyć, posypać posiekana pietruszką. Można dodać jajko na twardo. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!
Przepis bardzo prosty a sałatka naprawdę smaczna. Nie wyjdzie jej dużo - ośmiorniczki bardzo się w gotowaniu skurczą. Ale na dobrą przystawkę będzie w sam raz.
składniki
1 kg ośmiorniczek baby - u mnie mrożone
cebula do gotowania
listek laurowy
do podania
1 cebula pokrojona w kostkę
pęczek pietruszki
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyzki octu winnego
sól, pieprz
jajko na twardo (opcjonalnie)
przygotowanie
Ośmiorniczki rozmrozić, opłukać. Włożyć do szybkowaru, dodać liść laurowy i obraną cebulę, zalać wodą - tak aby tylko przykryć ośmiorniczki, gotować ok 15 minut od momentu kiedy szybkowar osiągnie właściwe ciśnienie. Wyłączyć gaz i poczekać aż zawór opadnie i będzie można szybkowar otworzyć. Ośmiorniczki wyłożyć na talerz, posypać cebulą , polać oliwą i octem, posolić popieprzyć, posypać posiekana pietruszką. Można dodać jajko na twardo. Przed podaniem schłodzić. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam