pâté (pasta) z wątróbki gęsiej
Bardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się dobrą inspiracją. Zamiast sproszkowanej cebuli i czosnku, dałam świeże. Użyłam tylko gęsiej wątróbki. Możemy przemieszać wątróbkę - kurzą z wątróbką gęsią. Niestety nie zważyłam wątróbki przed zrobieniem - mój błąd. Robiłam wg miar z przepisu, czyli na szklanki (cup). Wyszły dwa pojemniki o pojemności ok 160 ml każdy.
składniki
ok 1 szklanki wątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi)
1 jajko
parę listków selera naciowego
3 - 4 ząbki czosnku
1 szalotka
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprz białego mielonego
ok 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia lub 2 małych foremek. Można dodatkowo przecedzić przez sito o drobnych oczkach.
Wstawić naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje. Wyjąć po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami. Smacznego!
składniki
ok 1 szklanki wątróbki z gęsi (u mnie wątróbki z dwóch gęsi)
1 jajko
parę listków selera naciowego
3 - 4 ząbki czosnku
1 szalotka
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprz białego mielonego
ok 180 ml gorącego tłuszczu gęsi lub podgrzane masło
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150˚C. Włożyć wątróbki, jajka, sól, seler, czosnek, cebulę sól i biały pieprz do blendera. Podczas mieszania, powoli wlewać gorący tłuszcz do mieszaniny. Nadal mieszać, aż wszystko jest połączone i bardzo gładkie. Przelać do formy do pieczenia lub 2 małych foremek. Można dodatkowo przecedzić przez sito o drobnych oczkach.
Wstawić naczynka do większego naczynia. Wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości naczynek z pastą. Piec przez 30-45 minut, aż pasta stężeje. Wyjąć po ostudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Podawać z grzankami. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam