Makaron z sosem buraczkowym
Jeżeli mamy akurat upieczone buraczki, to ten przepis jest znakomitym sposobem na ich wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos - i obiad gotowy!
składniki - 3 porcje
4 małe upieczone buraczki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego
1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie
300 g makaronu
sól i świeżo zmielony pieprz
jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą
świeżo starty parmezan do posypania
przygotowanie Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i dobrze wysuszyć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście jarmużu, obsmażać aż będą lekko chrupiące, ale nie spalone. Odłożyć na bok. Wstawić makaron do gotowania.
Upieczone i obrane buraczki zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą z gotowania makaronu lub dodać nieco więcej bulionu. Podawać posypane przysmażonym jarmużem i parmezanem. Można też do sosu dodać trochę jogurtu. Smacznego!
Uwagi: aby upiec buraczki, wystarczy zawinąć je w folię i włożyć do piekarnika ( 180 st. C) na ok 1 - 1,5 h, w zależności od wielkości. Sprawdzamy czy już upieczone, nakłuwając drewnianym patyczkiem.
składniki - 3 porcje
4 małe upieczone buraczki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego
1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie
300 g makaronu
sól i świeżo zmielony pieprz
jarmuż do przybrania - możemy zastąpić np. rukolą
świeżo starty parmezan do posypania
przygotowanie Przygotować jarmuż. Z jarmużu, usunąć grube, łykowate nerwy. Umyć i dobrze wysuszyć liście, pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić liście jarmużu, obsmażać aż będą lekko chrupiące, ale nie spalone. Odłożyć na bok. Wstawić makaron do gotowania.
Upieczone i obrane buraczki zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem. Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą z gotowania makaronu lub dodać nieco więcej bulionu. Podawać posypane przysmażonym jarmużem i parmezanem. Można też do sosu dodać trochę jogurtu. Smacznego!
Uwagi: aby upiec buraczki, wystarczy zawinąć je w folię i włożyć do piekarnika ( 180 st. C) na ok 1 - 1,5 h, w zależności od wielkości. Sprawdzamy czy już upieczone, nakłuwając drewnianym patyczkiem.
sos buraczkowy! to już chyba wiem, co dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńNa dzisiaj idealne, szybkie i proste :)
Usuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńI całkiem dobrze smakuje :)
Usuńnie mam jarmużu ale mam włoska kapustę ,myslę że liscie buraczków tez były by dobre Beatko :* dzięki zaraz zrobię dla siebie bo reszta rodziny mięsożerna jest :D zdjęcie będzie :)
OdpowiedzUsuńJarmuż smaczny ale raczej dla urody, więc wszystko co zielone będzie dobre. A liście buraczane to dobra myśl - uściski!
Usuń