jabłka pod kruszonką czyli jałbkowe crumble
Nie za często, ale czasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!
oryginalny przepis z tej strony
składniki
ok 900 g jabłek
25 g cukru brązowego
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
Na kruszonkę
110 g całych migdałów ze skórką
75 g, schłodzonego masła, pokrojone na małe kostki
175 g mąki przesianej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
110 g brązowego cukru
do podania
np bita śmietana lub lody
do pieczenia
naczynie do pieczenia o wymiarach 19 x 28 cm i wys.4,5 cm, lub okrągła forma żaroodporna do pieczenia o średnicy 24 cm i wys.4,5 cm
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C.
Zacząć od przygotowania jabłek. Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę i wykroić gniazda nasienne.
Pokroić jabłka w grube plastry i wrzucić je do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.
Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki. Następnie dodać migdały i jeszcze raz wszystko zmieszać, ale tak aby migdały były dość drobno posiekane i nadal posiadały wyczuwalne grubsze kawałki.
Jeśli nie mamy malaksera, w dużej misce, rozetrzeć palcami masło z przesianą mąką, aż przypomina okruchy, a następnie wymieszać z cynamonem, cukrem i migdałami, które wcześniej należy dość drobno posiekać ręcznie.
Posypać jabłka równomiernie kruszonką, docisnąć ręką i widelcem.
Wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 35-40 minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.
Po wyjęciu zostawić na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!
oryginalny przepis z tej strony
składniki
ok 900 g jabłek
25 g cukru brązowego
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
Na kruszonkę
110 g całych migdałów ze skórką
75 g, schłodzonego masła, pokrojone na małe kostki
175 g mąki przesianej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
110 g brązowego cukru
do podania
np bita śmietana lub lody
do pieczenia
naczynie do pieczenia o wymiarach 19 x 28 cm i wys.4,5 cm, lub okrągła forma żaroodporna do pieczenia o średnicy 24 cm i wys.4,5 cm
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C.
Zacząć od przygotowania jabłek. Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę i wykroić gniazda nasienne.
Pokroić jabłka w grube plastry i wrzucić je do miski, wymieszać z cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.
Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie, i za pomocą przycisku pulsującego zmieszać składniki. Następnie dodać migdały i jeszcze raz wszystko zmieszać, ale tak aby migdały były dość drobno posiekane i nadal posiadały wyczuwalne grubsze kawałki.
Jeśli nie mamy malaksera, w dużej misce, rozetrzeć palcami masło z przesianą mąką, aż przypomina okruchy, a następnie wymieszać z cynamonem, cukrem i migdałami, które wcześniej należy dość drobno posiekać ręcznie.
Posypać jabłka równomiernie kruszonką, docisnąć ręką i widelcem.
Wstawić na środkową półkę piekarnika i piec przez 35-40 minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.
Po wyjęciu zostawić na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego!
boski deser!!!
OdpowiedzUsuńpyszny i aromatyczny deser!
OdpowiedzUsuńA jaki szybki w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuń