Faszerowane papryki z mięsem
Kolejne faszerowane papryki, tym razem z dodatkiem mięsa. Użyłam papryk podłużnych. Faszeruje się je nieco mniej wygodnie niż duże okrągłe papryki, ale są naprawdę smaczne.
Już po raz kolejny dodałam do farszu szpinak, to bardzo dobry pomysł - farsz jest bardziej wilgotny i nie jest zbity. Polecam!
składniki
16 średnich papryk - podłużnych
farsz
250 g szpinaku
6 ząbków czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
2 spore cebule - drobno posiekana
1 i 1/2 szklanki ryżu
1i 1/2 szklanki bulionu
gotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia)
300 g mielonej wieprzowiny
garść pietruszki
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sos
1 puszki pomidorów
łyżeczka płatków chili
1 szklanka bulionu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
Uwagi:
Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np pomidorów.
Już po raz kolejny dodałam do farszu szpinak, to bardzo dobry pomysł - farsz jest bardziej wilgotny i nie jest zbity. Polecam!
składniki
16 średnich papryk - podłużnych
farsz
250 g szpinaku
6 ząbków czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
2 spore cebule - drobno posiekana
1 i 1/2 szklanki ryżu
1i 1/2 szklanki bulionu
gotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia)
300 g mielonej wieprzowiny
garść pietruszki
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sos
1 puszki pomidorów
łyżeczka płatków chili
1 szklanka bulionu
sól, pieprz
oliwa z oliwek
przygotowanie
Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, szpinak, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. W trakcie gotowania podlewać bulionem. Dodać przyprawy. Zdjąć patelnię z ognia, doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dosypać ziół. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką..
Przygotować sos. Pomidory wymieszać z bulionem, dodać łyżkę oliwy, sól, pieprz i płatki chili. Tak przygotowany sos wylać do naczynia w którym będziemy piec. Na sosie ułożyć papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piec ok 1,5 h. Smacznego!
Uwagi:
Ilość farszu może się okazać za duża - zależy od wielkości papryk. Można wtedy pozostały farsz zamrozić i użyć go przy najbliższej okazji do faszerowania np pomidorów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam