Chleb na drożdżach z rozmarynem i pomidorami z maszyny do chleba

W ramach różnych prób z chlebami drożdżowymi dzisiaj chleb z dodatkiem suszonych pomidorów, rozmarynu i parmezanu. Chleb ładnie pachnie rozmarynem, a dzięki pomidorom ma piękny kolor. Głównie używam tych chlebów do robienia tostów ale tradycyjna kanapka też będzie smaczna. Polecam!

Oryginalny przepis tutaj



składniki
180 ml wody 180 ml
90 ml mleka 
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i  1/2 łyżeczki cukru
1  i 1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżki świeżego rozmarynu, pocięty na małe kawałki
1/2 szklanki startego parmezanu
3 szklanki mąki chlebowej
3 łyżeczki drożdży
90 ml posiekanych  suszonych pomidorów 

przygotowanie
Wszystkie składniki ( za wyjątkiem pomidorów) umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże. 
Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Pomidory osuszyć z oliwy i pokroić drobno. Jeżeli urządzenie ma opcję dodawania dodatków - pomidory dodać po sygnale dodawanie dodatków, jeżeli takiej opcji nie ma, dodać pomidory po pierwszym zagniataniu.  Po 3 godzinach chleb jest gotowy.

Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Chleb wygląda rewelacyjnie, aż chce się spróbować :) Jeśli chcesz zerknij tutaj pod link jest spis miejsc gdzie jest kilka ciekawych i bardzo starych książek kucharskich, niektóre przepisy z nich są rewelacyjne :)
    http://wyposazenie-kuchni.com.pl/5-ksiazek-kucharskich-naszych-prababek-dostepnych-online/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary