Zupa z ziemniaków z zielonym chili
Bardzo dobra, nieco inna niż zwykła kartoflanka. Używałam długich ostrych zielonych papryk. Aby obrać je ze skóry, podpiekłam je w piekarniku. Trzeba uważać aby papryk za bardzo nie spiec - chodzi o to aby spiekła się skórka a nie miąższ. W zależności od ostrości papryki, można ich dodać więcej lub mniej.
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki 3 - 4 porcje
1 lub 2 długie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek
2 mała cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
2 ząbki czosnku, posiekane
500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę
Sól i pieprz
ok 750 ml bulionu z kurczaka
Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia
Posiekana kolendra, do podania
przygotowanie
Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie - około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski; dodać śmietanę lub jogurt, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego !
Inspiracją był przepis z tej strony
składniki 3 - 4 porcje
1 lub 2 długie, zielone ostre papryki chili, opieczone i obrane ze skóry, pozbawione pestek
2 mała cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu
2 ząbki czosnku, posiekane
500 g ziemniaków, obrane i pokrojone w duża kostkę
Sól i pieprz
ok 750 ml bulionu z kurczaka
Śmietana lub jogurt grecki do doprawienia
Posiekana kolendra, do podania
przygotowanie
Ostre papryki po obraniu pokroić na spore kawałki. Rozgrzać olej w szerokim garnku; dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż zmięknie, około 4 minut. Dodać kolendrę, kmin, czosnek i ziemniaki, a następnie paprykę, 1/2 łyżeczki soli , wymieszać. Przesmażać razem kilka minut, a następnie dodać bulion. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień. Gotować przykryte, aż ziemniaki będą miękkie - około 25 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część ziemniaków możemy lekko rozgnieść. Wlać do miski; dodać śmietanę lub jogurt, posypać posiekaną kolendrą. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam