Placek pomidorowo serowy z bazylią
10 października
2
bazylia
,
cheddar
,
mozzarella
,
pomidory
,
tarty i quiche
,
wytrawne
,
z piekarnika
Pyszny placek na znakomitym spodzie z bazyliowego ciasta. Można robić w jednej dużej foremce lub w czterech mniejszych. Najsmaczniejszy po lekkim przestudzeniu, lepiej też się wtedy kroi gdyż sery nie są aż tak lejące. Bazyliowe, kruche ciasto jest bardzo smaczne, warto je stosować do innych wytrawnych tart. To chyba ostatni moment na taki placek, smaczne pomidory wkrótce będzie trudno dostać.
inspiracją były przepisy z tej i tej strony
składniki
ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki lodowatej wody.
placek
porcja ciasta (przepis wyżej)
1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)
1/4 szklanki bazylii pociętej w paski
2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g)
3/4 szklanki majonezu ok 12 łyżeczek
1 łyżeczka tabasco (lub tyle ile lubimy)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozwałkować, podsypując mąką na placek większy od średnicy naszej formy do ciasta. i o grubości ok 6 mm. Moja foremka miała średnicę 23 cm. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka fasolę lub groch. Ciasto z obciążeniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut.
inspiracją były przepisy z tej i tej strony
składniki
ciasto
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczka soli
1/8 łyżeczki pieprzu
2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii
110 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki lodowatej wody.
placek
porcja ciasta (przepis wyżej)
1/2 zwykłej lub czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
3-4 duże pomidory, pokrojone w kawałki, pestki i nadmiar soku usunąć ( około 3 szklanek posiekanych pomidorów)
1/4 szklanki bazylii pociętej w paski
2 szklanki startego sera (ostrego sera cheddar 120g + Gruyere lub mozzarella ok 100 g)
3/4 szklanki majonezu ok 12 łyżeczek
1 łyżeczka tabasco (lub tyle ile lubimy)
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
przygotowanie
Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, rozwałkować, podsypując mąką na placek większy od średnicy naszej formy do ciasta. i o grubości ok 6 mm. Moja foremka miała średnicę 23 cm. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, ciasto lekko ponakłuwać. (Jeżeli nie pieczemy od razu , można formę z ciastem zawinąć folią i wstawić do lodówki). Na ciasto położyć koło wycięte z papieru do pieczenia, lub folii aluminiowej, tak aby papier osłaniał też boki, nasypać do środka fasolę lub groch. Ciasto z obciążeniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i podpiekać przez 15 minut a następnie usunąć papier z grochem i podpiekać jeszcze 10 minut.
W czasie gdy podpiekamy ciasto, pomidory włożyć na sito i lekko posolić, aby puściły jak najwięcej soku. Osuszyć możliwie dokładnie ręcznikiem papierowym.
Na podpieczone ciasto wyłożyć warstwę cebuli ( można ją wcześniej podsmażyć), posypać odsączonymi pomidorami. Pomidory posypać bazylią, solą i pieprzem.
W misce wymieszać sery, majonez, tabasco, sól i pieprz. Masę równomiernie rozłożyć na pomidorach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok 35 - 45 minut. Przed jedzeniem nieco przestudzić. Smacznego!
Piękny i apetyczny placek. Połączenie byzylii i pomidorów bardzo lubię, więc to coś dla mnie. Podoba mi się dpdatek bazylii w cieście - zapamiętam pomysł i może kiedyś wykorzystam.
OdpowiedzUsuńPięknie dziękuję za miły wpis. Szkoda, że dobre pomidory zaraz się skończą!
Usuń