Pikantny burger wołowy
Ostatnio mam tak, że gdzie się da używam papryczek jalapeno. Świetne są. Więc kiedy przypadkiem natknęłam się na ten przepis, na burgery z papryczkami, wiedziałam, że wcześniej czy później to danie pojawi się w mojej kuchni. Żałuję, że sezon grillowy już minął i burgery robiłam na patelni, ale i tak wyszły super. Na 2 dałam jedną papryczkę, ale myślę że spokojnie można było dać więcej. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Polecam.
składniki na 2 burgery
ok 400g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
4 plastry sera cheddar
1 papryczka jalapeno, bez pestek, drobno pokrojona
sól morska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Olej roślinny
bułki do hamburgerów -opcjonalnie
przygotowanie
Mieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.
Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.
Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego!
składniki na 2 burgery
ok 400g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki
4 plastry sera cheddar
1 papryczka jalapeno, bez pestek, drobno pokrojona
sól morska do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
Olej roślinny
bułki do hamburgerów -opcjonalnie
przygotowanie
Mieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części uformować płaski placek - 4 jednakowej wielkości.
Na 2 plackach położyć po plasterku sera, na to połowę pokrojonej papryczki jalapeno, drugi plaster sera, przykryć mięsem. Każdy, z tak zrobionych burgerów, wziąć w ręce i dokładnie skleić - tak, aby w trakcie smażenia ser nie wypłynął nam ze środka. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na min godzinę do lodówki. Przed smażeniem posolić i popieprzyć.
Smażyć na patelni grillowej, lekko posmarowanej olejem. Burger ma się ładnie zbrązowić - ok 3 - 4 minut z każdej strony. Podawać tradycyjnie z bułką hamburgerową lub z chlebem opieczonym na patelni grillowej. Smacznego!
Smakowicie się prezentuje. Ja się jeszcze nie pokusiłam i zrobienie burgera w domu - przydałoby się to nadrobić.
OdpowiedzUsuńA ja te domowe bardzo lubię, co nie zmienia faktu że gotowe tez zawsze!
Usuńjak ja lubię domowe burgery! wołowe w szczególności!
OdpowiedzUsuńBo wół jest super!
UsuńEwa. Ja burgerów nie jadam, ale taki jak ten zrobie na pewno i zjem ze smakiem. Dla mnie absolutnie nie do przyjęcia jest sama postać burgera, ta wieża z buły, miesa i warzyw, ale taki kotlecik? Dlaczego nie?
OdpowiedzUsuńhahaha! Taka wieża to dopiero jest coś! Może zamknij oczy, zjedz i wtedy polubisz?
UsuńPikantny, jeszcze bardziej smaczniejszy niż inne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zupełnie zapomniałam o tym przepisie. Chyba czas powtórzyć bo pikantne dobre jest! Pozdrawiam ;)
Usuń