Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim
04 października
2
czosnek
,
garnek rzymski
,
łopatka wołowa
,
mięso
,
pieczeń
,
pietruszka
,
rozmaryn
,
szałwia
,
wino
,
wołowina
,
z piekarnika
Pieczeń wyszła super - miękka, z bardzo ziołowym sosem. Być może byłaby jeszcze lepsza gdybym naszpikowała mięso słoniną - łopatka była chuda, ale słoniny akurat nie miałam. I bez niej wyszło pysznie. Kupiłam wołowinę QMP, i faktycznie, dawno nie widziałam tak ładnego kawałka mięsa. Pieczenie w garnku rzymskim też z pewnością spowodowało, że pieczeń nie była sucha. Dobrym dodatkiem będą tłuczone lub kwaśne kartofle. Polecam!
składniki
1 kg mięsa wołowego ( u mnie łopatka)
marynata
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
listki z 5 gałązek tymianku
3- 4 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki sosu Worcestershire
Dodatkowo
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
gałązka tymianku, rozmarynu
2 liście szałwii
4 obrane ząbki czosnku
łyżka masła
1/3 szklanki śmietany
przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!
składniki
1 kg mięsa wołowego ( u mnie łopatka)
marynata
1 łyżka posiekanej szałwii
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżka posiekanej pietruszki (opcjonalnie)
listki z 5 gałązek tymianku
3- 4 ząbki czosnku
1/4 szklanki oliwy
2 łyżki sosu Worcestershire
Dodatkowo
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
gałązka tymianku, rozmarynu
2 liście szałwii
4 obrane ząbki czosnku
łyżka masła
1/3 szklanki śmietany
przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki. Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Garnek rzymski namoczyć przez ok 30 minut. Włożyć do niego osmażone mięso, gałązka tymianku, rozmarynu, 2 liście szałwii, 4 obrane ząbki czosnku, podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2 godziny od chwili gdy piekarnik nagrzeje sie do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem i śmietaną. Mięso pokroić w plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego!
Smakowicie się prezentuje. Na pewno wyszła bardzo aromatyczna z tymi wszystkimi świeżymi ziołami.
OdpowiedzUsuńDziękuję - ziół faktycznie nie żałowałam :)
Usuń