Kaszubski chleb na podmłodzie - październikowa piekarnia




Piekarnia październikowa. Tym razem pieczemy wg przepisu Marcina, prowadzącego blog Grahamka,weka i kajzerka. Chleb na drożdżach. Bez zakwasu. Przyznaję, że podchodziłam do przepisu ostrożnie. Od kiedy piekę chleby na zakwasie, rzadko zdarza mi się piec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne, a tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb Marcina okazał się miłą niespodzianką.  Muszę przyznać, że przypominał mi i wyglądem i smakiem chleby sprzedawane w dawnych czasach, ale nie te z prywatnych piekarni, tylko te najzwyklejsze, które można było kupić w każdym sklepie, a przecież nawet te zwykłe, były o niebo lepsze niż dmuchane dzisiejsze. I rzecz najważniejsza - wyjątkowo długo chleb utrzymywał świeżość.  Jedliśmy go parę dni i nic się z nim nie działo. Nadal pozostanę wierna zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!

uwaga:  ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.

16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział. To świetna inicjatywa, pokazująca innym, że pieczenie chleba nie jest takie trudne i ze każdy z nas może to robić we własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu Zorra i dzisiejszym chlebem do Jej akcji chciałabym dołączyć.  



 Przepis kopiuję od Amber.
Kaszubski chleb na podmłodzie
(przepis cytuję za Marcinem)
podmłoda:
250 g mąki żytniej chlebowej
250 g letniej wody
12 g świeżych drożdży
Rozprowadź w wodzie drożdże, następnie dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną podmłodę odstaw pod przykryciem do fermentacji na 6-8 godzin. Optymalna temperatura fermentacji wynosi 27 – 28 °C.
Składniki (na chleb a 800 g):
cała podmłoda
250 g mąki pszennej typu 550
50 g letniej wody
8 g soli
30 g mleka w proszku
15 g roztopionego smalcu
mąka ziemniaczana do podsypywania koszyka
Przygotowanie chleba:
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną. Dodaj mleko w proszku, całą podmłodę i wodę z rozpuszczoną w niej solą. Dokładnie wszystko wymieszaj do połączenia się składników i wyrabiaj około 10 – 12 minut. Dodaj roztopiony smalec i wyrabiaj jeszcze 3 – 4 minuty, aż do całkowitego wchłonięcia się smalcu. Odstaw ciasto pod przykryciem do odpoczynku na 20 – 30 minut.
Uformuj z ciasta okrągły bochenek i umieść go w oprószonym mąką koszyku. Odstaw do wyrastania pod przykryciem na 1 – 1,5 godziny.
Nagrzej piekarnik do temperatury 250 °C. Piekarnik powinien być naparowany, co najlepiej osiągnąć wstawiając do piekarnika, przed jego włączeniem, żaroodporny pojemnik z wodą. Po wstawieniu chleba zmniejsz temperaturę do 220 °C i piecz przez 5 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 200 °C, wyjmij pojemnik z wodą i dopiekaj około 30 minut.
Upieczony chleb wyciągnij z foremki i odstaw na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Po ciekawą historię kaszubskiego chleba na podmłodzie zapraszam na blog Marcina.





World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

29 komentarzy:

  1. Beatko, takie piękne Wasze chleby, co jeden to ładniejszy. Mnie niestety coś nie wyszło, ale za to może wpisem troszkę nadrobiłam- ha, ha. Bardzo dziękuję za wspólne pieczenie z Wami.
    Pozdrawiam wieczornie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, wpis masz piękny, a i chleb wcale nie taki zły - za skromna jesteś :)

      Usuń
  2. Beata,
    bochen jak marzenie!
    Wspaniały wypiek na dzisiejsze święto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bochen! Aż mi się chce ponownie piec,żeby dorównać Tobie i innym z naszej piekarni.Dziękuję z awspólny czas i...do nastepnego razu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, nie, proszę.... raz wychodzi lepiej raz gorzej, dzisiaj np miałam wpadkę chlebową straszliwą !

      Usuń
  4. cudownie wyglada! żałuje, że nie dołączyłam :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie dołącz za miesiąc - to super zabawa!

      Usuń
  5. Jeszcze jeden udany chleb, z tego przepisu wszystkim wyszły śliczne wypieki !
    pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chleb, bochenek idealny :) pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas M.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie też bardzo posmakował ten chleb, a tak jak Ty piekę głównie na zakwasie :)
    Cudny bochen Ci się upiekł!
    Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jednak wole chleby na zakwasie, ale z tych drożdżowych to ten jest najlepszy:-) Twój wygląda cudnie:-)
    Dziękuję za ten wspólny czas i pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, masz rację - on był super jak na drożdżowca !

      Usuń
  9. Jaki piękny i zgrabny bochenek! Też uważam że to najlepszy drożdżowiec jaki upiekłam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wyglada...dzięki za wspólne pieczenie..

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie upieczony! Musiał być przepyszny!
    Dzięki za wspólnie spędzony czas

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę przyznać, że też generalnie wolę zakwasowe.

    OdpowiedzUsuń
  13. Podobnie jak i Ty zdecydowanie bardziej lubię zakwasowce, ale kaszubski chleb bardzo nam posmakował:) ... Twój wyszedł przepięknie:) Dziękuję za wspólnie spędzony czas:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepięknie wyrośnięty!
    Masz rację, przypomina te bochenki, które jedliśmy wtedy,
    kiedy jeszcze można było kupić dobry chleb w osiedlowym sklepie:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale piękny! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Proszę mi powiedzieć na jakiej wielkości koszyczek jest przepis na chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój koszyk ma 33 x 14 cm i 7 cm wysokości. Pozdrawiam Beata

      Usuń
  17. Witam, bardzo chcialabym upiec ten chleb, mam tylko suszone drozdze, prosze powiedziec ile nalezy ich dac? dziekuje z gory za odpowiedz :)
    Pozdrawiam-Weronika

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepraszam, nie zauważyłam pytania. Połowę czyli 6g. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary