Gęsta zupa z kukurydzą czyli chowder kukurydziany
Lubię zupy. I lubię kukurydzę. Ta zupa jest pyszna. Całkiem ostra dzięki dodaniu ostrej papryczki jalapenho i czosnku i pieprzu cayenne. Jeżeli nie lubicie ostrego radzę dodawać stopniowo. Bardzo sycąca. Mozna ją gotować z mrożonych ziaren kukurydzy, pewnie wyszłaby nie najgorsza z kukurydzą z puszki - ta wersja chyba najsłabsza. Ale świeża kukurydza ma zdecydowana przewagę. Kolby które wrzucamy do wywaru dają bardzo dużo smaku. Możemy odciąć ziarenka i w czasie szykowania pozostałych składników do zupy, już obgotowywać kolby w bulionie.
Przepis znalazłam tutaj
składniki
4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki
1 średni cebula, drobno posiekana
1 średnia czerwona papryka, posiekana
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka
4 szklanki bulionu z kurczaka
ok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę
1 szklanka śmietany kremówki
ok 350 g ziaren kukurydzy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 liść laurowy
przygotowanie
Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.
Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około 1 minuty. Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego!
Przepis znalazłam tutaj
4 plastry wędzonego boczku, pokrojone na małe kawałki
1 średni cebula, drobno posiekana
1 średnia czerwona papryka, posiekana
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
1 mała papryczka jalapeno, posiekana, nasiona usunięte
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok 1/4 szklanki mąki - 1 łyżka
4 szklanki bulionu z kurczaka
ok 350 g czerwonych ziemniaków, obrane, umyte, pokrojone w małą kostkę
1 szklanka śmietany kremówki
ok 350 g ziaren kukurydzy
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1 liść laurowy
przygotowanie
Jeżeli używamy kukurydzy w kolbach, odciąć z kolb ziarenka, kolby zostawić. Na patelni, na średnim ogniu, podsmażyć boczek, aż się zrumieni, wytopi i będzie chrupiący. Boczek odłożyć, tłuszcz zostawić, a na patelnię wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i paprykę czerwoną.
Podsmażyć aż będą miękkie i przezroczyste, około 4 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać jalapeno i czosnek i smażyć, aż zacznie pachnieć, pachnące, około 1 minuty. Posypać mąką dobrze wymieszać aż wszystko będzie dobrze połączone. Podsmażać około 1 minuty, tak aby mąka lekko zbrązowiała. W garnku zagrzać bulion, dodać kolby. Przełożyć warzywa z patelni, dodać ziemniaki i gotować ok 10 minut do czasu aż ziemniaki staną się miękkie. Dodać śmietanę, kukurydzę, cayenne i liść laurowy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Usunąć kolby kukurydziane. Zupę wlać do miski i udekorować chrupiącym boczkiem.Smacznego!
Ewa. No, cóż, nie moja bajka, ale i tak jest tu na blogu tyle MOICH bajek, że wystarczy na parę miesięcy gotowania.Zupy powoli zaczynam akceptować, ale kukurydzy jeszcze nie. Trzeba jednak przyznać, że zupka wygląda przepięknie!!! ZAWSZE podziwiam twoje zdjecia, Beata.
OdpowiedzUsuńMój mąż kukurydzy ( tej słodkiej, a tylko taką można kupić) nie lubi i nie jada. A te zupę zjadł chętnie, wiec kto wie? może mała porcja? :)
UsuńDroga B,
OdpowiedzUsuńjota w jote jesli dodasz owocow morza clams albo czego innego to juz bedzie albo clam chowder albo jesli mieszanki owocow morza bedzie seafood chowder albo jeszcze lepiej dodaj szyjki rakowe albo po naszemu chomara, smietanki ,mixer i bedzie lobster bisque
podziwiam kunszt zupowy a moze przepis na popularny ein topf w koncu wszyscy jezdza do loez Merkelowej
u nas juz jesien I kolorowo pozdrawiam
Spinnaker
Wielkie dzięki miły J za komentarz. Tych pozostałych z racji braku dobrych składników nie robiłam( o dodatku krabów , homarów itp zapomnij) ale może kiedyś spróbuję, czekam na więcej inspiracji od Cię :) - pozdrowienia
Usuń