Dyniowe kopytka
Znakomity dodatek do mięs. Mogą też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.
składniki
330 g musu z dyni Hokkaido
370 g ziemniaków ugotowanych
1 jajo
200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.
1 łyżeczka papryki w płatkach
1/2 łyżeczki pieprzu
kilka listków szałwii
przygotowanie
składniki
330 g musu z dyni Hokkaido
370 g ziemniaków ugotowanych
1 jajo
200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.
1 łyżeczka papryki w płatkach
1/2 łyżeczki pieprzu
kilka listków szałwii
przygotowanie
Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać widelcem mus z dyni, ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne. Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski wrzucać partiami na wrzątek. Od momentu wypłynięcia gotować jeszcze jakieś 30 sek. do 1 min. Wyłowić łyżką cedzakową. Przed podaniem wrzucić na patelnię z masłem i kilkoma listkami szałwii, przysmażyć na złoto. Smacznego!
* Mus z dyni: Dynię umyć, przeciąć na pól, pestki wyjąć, dynię ułożyć w koszyczku do gotowania na parze i gotować na parze do miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Potrzebne nam będzie ok 1/3 (330g ) musu, resztę możemy włożyć do słoiczków i wykorzystać do innych dań.
świetny przepis i zapisuję na obiad będzie jak znalazł :) dziękuję
OdpowiedzUsuńSmacznie :))
OdpowiedzUsuń