Chleb pomidorowy drożdżowy z maszyny do chleba
Bardzo piękny w kolorze, o dosyć intensywnym smaku suszonych pomidorów, chleb na drożdżach z maszyny do chleba. Kolor wręcz zachęca do jedzenia, wyobraźcie sobie jak smakowite mogą być nasze śniadaniowe czy kolacyjne kanapki z takim chlebem :)
Przepis znalazłam tutaj
składniki
1/3 szklanki mleka
250 g sera ricotta
1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju, posiekanych
2 łyżki oleju z pomidorów
1 całe jajko, rozmieszane
1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę)
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
7g (paczka) suchych drożdży
przygotowanie
Przepis znalazłam tutaj
składniki
1/3 szklanki mleka
250 g sera ricotta
1/2 szklanki suszonych pomidorów z oleju, posiekanych
2 łyżki oleju z pomidorów
1 całe jajko, rozmieszane
1 łyżka cukru (dałam 1 łyżeczkę)
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej chlebowej
7g (paczka) suchych drożdży
przygotowanie
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia chleba zgodnie z zaleceniami producenta - najpierw mokre, potem suche, sól i cukier wsypuję w 2 narożniki, na środku mąki robię lekkie wgłębienie i wsypuję drożdże.
Nastawić program podstawowy (u mnie 1) waga 750, przypieczenie max. Po 3 godzinach chleb jest gotowy.
Staram się pamiętać o wyjęciu mieszadeł albo przed rośnięciem, albo zaraz przed pieczeniem. Chleb ma wtedy od spodu tylko dwie niewielkie dziurki. Smacznego!
Kolor ma fantastyczny :) Pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń