Zupa ziemniaczana z jajkiem - Caldo de papas
W ramach letniej ramówki telewizyjnej obejrzałam 147 odcinek Kulinarnych Podróży Roberta Makłowicza z hiszpańskiej Teneryfy. Zupa ziemniaczana, którą gotował, wyglądała pysznie , a ponieważ wszystkie składniki były akurat w domu, nie pozostało mi nic innego, jak przepis wypróbować. Warto było, bo zupa wyszła świetna.
składniki
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 l wody
1 pomidor
100 g kiełbasy chorizo
2 jajka
pęczek kolendry
sos:
pęczek pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta morskiej, gruboziarnistej soli
szczypta kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy
przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.
Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry.
Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie jajek w zupie. Jajka w koszulkach zawsze sprawiają mi nieco kłopotu, wolałam zrobić je osobno i dopiero włożyć na talerze.
składniki
3 duże ziemniaki
1 cebula
1 l wody
1 pomidor
100 g kiełbasy chorizo
2 jajka
pęczek kolendry
sos:
pęczek pietruszki
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
szczypta morskiej, gruboziarnistej soli
szczypta kminu rzymskiego
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy
przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę, wrzucić na gotującą się wodę. Dodać pokrojone w drobną kostkę cebulę, pomidora oraz pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Gotować ok. 10 min.
Do naczynia blendera włożyć pęczek pietruszki, dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry.
Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie jajek w zupie. Jajka w koszulkach zawsze sprawiają mi nieco kłopotu, wolałam zrobić je osobno i dopiero włożyć na talerze.
Nie wymieniłaś cebuli w składnikach :) Zrobię dzisiaj tę zupę.
OdpowiedzUsuńDziękuję, już uzupełniam :) Ciekawa jestem jak się zupa udała, nam smakowała
UsuńMi też smakowała, mimo że zamiast chorizo dałam polską kiełbasę (dobrej jakości) i susz natki pietruszki. No i bez kolendry, nie lubię. Wpisuję sobie przepis do zeszytu, to dobra zupa na zimne dni, szczególnie jak się da kopiastą łyżeczkę papryki :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszna :-)
OdpowiedzUsuńDawno jej nie robiłam, muszę zrobić ;)
Usuń