Zupa z rydzów
Ta zupa powstała właściwie przypadkiem. Kupiliśmy rydze do usmażenia ( tak zrobione są pyszne) . Okazało się ze miały wyjątkowo długie ogonki. Ogonki obcięłam, zostawiłam też kilka główek. Razem ok 200 g. Nigdy wcześniej nie robiłam zupy rydzowej, okazała się naprawdę bardzo smaczna. Polecam!
składniki
ok 200 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 180 g ziemniaków
1 l bulionu lub wywaru warzywnego
oliwa z oliwek
śmietana 30%
sól, pieprz
natka pietruszki
przygotowanie
Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i zblendowane nogi grzybów. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować ok 20 min, do miękkości. Zdjąć z ognia, podawać polane łyżką śmietany i posypane pietruszką. Smacznego!
składniki
ok 200 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok 180 g ziemniaków
1 l bulionu lub wywaru warzywnego
oliwa z oliwek
śmietana 30%
sól, pieprz
natka pietruszki
przygotowanie
Rydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę z czosnkiem i zblendowane nogi grzybów. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować ok 20 min, do miękkości. Zdjąć z ognia, podawać polane łyżką śmietany i posypane pietruszką. Smacznego!
Ale smacznie! Fajny pomysł ze zblendowniem ogonków !
OdpowiedzUsuńDo smażenia nie były zbyt ładne, a tak dały dużo smaku i koloru :)
UsuńWczoraj też jedliśmy rydze, smażone na masełku, ale przepis na zupę wart jest zapamiętania.
OdpowiedzUsuńtakie na maśle najlepsze!
UsuńRobię rydze do słoików w soli na zimę i wypróbowałam przepis na zupę z tych weków. Też pyszne! Czosnek w grzybach mnie zdziwił ale naprawdę ciekawe.
OdpowiedzUsuńCzosnek nic a nic nie zaszkodził a zupa nie tylko pyszna ale i ładna. A w soli nigdy nie robiłam, słyszałam tylko o takiej metodzie. Pozdrawiam
UsuńW moim przypadku zupa ma posmak gorczy. Co zrobić, żeby to zmienić?
OdpowiedzUsuńPodobno rydze z lasów świerkowych miewają najwięcej goryczki. Szczerze mówiąc nie trafiłam na takie. Wystarczy ponoś lekko je obgotować, aby goryczki się pozbyć.Znawcy radzą kupować rydze z lasów sosnowych (Mleczaj rydz) Chyba trzeba zajrzeć do atlasu grzybów żeby wiedzieć co kupujemy! Pozdrawiam
Usuń