Zupa pomidorowa z wolnowaru
Zupełnie inna niż znana nam, klasyczna polska pomidorówka. Czysta, niczym nie zabielana i nie zagęszczana, za to z dużą ilością świeżych ziół , czosnku i papryki. Zupa bardzo aromatyczna i dosyć ostra. Bardzo smaczna - polecam!
składniki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule, drobno pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości
1 łyżeczka papryki w płatkach
1 łyżka soli
1 kg pomidorów obranych
1 l bulionu z kurczaka - gorący
10 liście bazylii (oraz więcej do dekoracji)
gałązka lubczyku
świeżo starty parmezanu do podania
przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć w misie wolnowaru
przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 5 - 7 godzin aż smaki się przegryzą a warzywa będą miękkie. Gotową zupę nieco przestudzić. Przetrzeć na gładko blederem. Podawać posypaną parmezanem i ziołami. Można dodać grzanki. Smacznego!
składniki
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie cebule, drobno pokrojone w kostkę
4 ząbki czosnku, obrane i pozostawione w całości
1 łyżeczka papryki w płatkach
1 łyżka soli
1 kg pomidorów obranych
1 l bulionu z kurczaka - gorący
10 liście bazylii (oraz więcej do dekoracji)
gałązka lubczyku
świeżo starty parmezanu do podania
przygotowanie
Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki połączyć w misie wolnowaru
przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 5 - 7 godzin aż smaki się przegryzą a warzywa będą miękkie. Gotową zupę nieco przestudzić. Przetrzeć na gładko blederem. Podawać posypaną parmezanem i ziołami. Można dodać grzanki. Smacznego!
I tu zaczynam sie zastanawiac czemu jeszcze nie mam wolnowaru :(
OdpowiedzUsuńPewnie spokojnie można i bez niego, ale ja ten gar lubię :)
UsuńNa pewno pyszna,wygląda niezwykle apetycznie.Im dłużej gotowane pomidory ,tym wiecęj oddają smaku.
OdpowiedzUsuńTo prawda, a jeżeli na dodatek trochę się pomiesza gatunki, wychodzi swietna
UsuńA ja sie zastanawiam jaki masz wolnowar, skoro funkcja low czyli temperatura minimalna to u ciebie 80-90°C.
OdpowiedzUsuńTo jaka temperature ma funkcja high, skoro jest jeszcze temperatura posrednia (funkcja medium), a temperatura wrzenia wynosi w przypadku wody 100°C?!
Glowna zaleta wolnowarow jest to, ze ich konstrukcja nie pozwala na doprowadzenie potraw do temperatury wrzenia, przez co nie traca one wartosci smakowych, zapachowych(brak ulatniajacej sie pary) i odzywczych.
I po kiego licha rozgrzewac ceramiczne naczynie wolnowaru?! Trzymasz go w zamrazarce i boisz sie, ze peknie?
Nie tylko modele są różne ale do każdego na ogół dodają coś takiego jak instrukcja obsługi - wiem, że nie wszyscy czytają - ja czytałam. I w związku z tym nie mam dylematów po kiego licha! Pozdrawiam serdecznie
UsuńA ja mam taki mały - bo jestem singlem (3,5L) Ma 2 tzw biegi LOW ok 85 - 90 st i high ok 95 - 98 st i w zupełności wystarcza. Kwestia myślę w poznaniu możliwości urządzenia i jego możliwości. Najlepsze sosy wychodzą mi z tego choć nigdy wcześniej nie gotowałem. No i gotuje się , kiedy ja pracuję - wracam i jest akurat
OdpowiedzUsuńTeż mam 3,5l ;) Możliwości wolnowarów są ogromnie a brak konieczności pilnowania gotującego się obiadu - bezcenny! Pozdrawiam ;)
UsuńA rosół gotuję w 6,5l - jest co zamrozić