ziołowa sól - toskańska przyprawa
Dzisiaj nieco włoskich klimatów. Jeżeli tylko macie świeżą szałwię, u mnie w tym roku obrodziła, i rozmaryn - zróbcie tę przyprawę koniecznie. Zapach unoszący się w kuchni kiedy zioła schną jest fantastyczny, a zapach zamknięty w słoiczku.... Takie zioła możemy właściwie dodawać do wszystkiego, zresztą sami się przekonacie, pachną i smakują tak obłędnie, że chce się je dodawać dosłownie do wszystkiego. Przepis zawdzięczam Marghe , a wypatrzyła go u niej Agata z Kulinarnych Przygód Gatity
A tutaj możecie zobaczyć film składniki
1 szklanka po połowie liście szałwii i igiełki rozmarynu
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka grubej soli morskiej
Przygotowanie:
Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od słońca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika.
Doskonały pomysł, który koniecznie muszę wykorzystać:-)
OdpowiedzUsuńWarto, jest dobre do wszystkiego!
Usuńsól ? czy to niezbędne?
OdpowiedzUsuńchyba tak - bo to ma być ziołowa sól po prostu :) Można jej dać mniej
Usuń