Żeberka wieprzowe z coca colą z wolnowaru

Danie z tych, na które zawsze miałam ochotę, czyli żeberka z coca -colą. Mięso do zrobienia w wolnowarze, żeberka wychodzą bardzo miękkie. Użyłam sosu barbecue domowej roboty. Podane z pieczonymi ziemniakami - super danie.  Niestety, jest to również jedno z tych dań, które na zdjęciu nie wyszły zbyt zachęcająco, trudno, mam nadzieję, ze żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho!




składniki
1 kg żeberek wieprzowych
1 puszka coca-coli
sos Barbecue - użyłam domowego z tego przepisu

przygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć w luźny rulon i ustawić w misie wolnowara. Wlać colę z puszki, wolnowar przykryć pokrywką, nastawić na program low i pozostawić na 8 - 10 godzin. Wyłożyć folią aluminiową żeliwna patelnię albo inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika.  Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill i podpiekać do czasu aż sos zacznie się lekko karmelizować i skwierczeć. Jeżeli żeberka zdążyły ostygnąć, możemy je najpierw ogrzać w piekarniku (przykrywając od góry folią, i dopiero jak są ciepłe, wstawić pod grill. Podawać np z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!








3 komentarze:

  1. Ewa.No, rzeczywiście, wyszło lekko spalone. Chyba się skuszę na ten przepis w tym tygodniu, bo ciągle o tych żeberkach w Coli słyszę, a nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. To nawet nie było spalone, tylko sos pod grillem tak ściemniał. Ale były super miękkie i smaczne. A robota żadna:) Tylko nie pytaj co daje cola bo jeszcze nie wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewa. Żeberka w Coli zrobione. Wszystkim , oprócz pana Męża, smakowały. Ale jemu trudno dogodzić, przyzwyczaiłam się.Mięso mięciusieńkie, pyszne, sosik wyszedł doskonały, może ciut za słodki, ale dodałam chilli, które zaostrzyło smak. Ciekawy przepis. Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary