Tortille zapiekane z serkiem i figami
Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska.
składniki na 2 porcję
2 placki z 1/4 porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków)
2 łyżki serka Almette jogurtowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
10 plasterków koziej rolady
2 figi - każda pokrojona na 6 plastrów.
świeży tymianek do przyprawienia
miód, oliwa
przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C
Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.
Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut, aż ciasto będzie na brzegach zrumienione. Po wyjęciu plasterki figi lekko skropić miodem. Smacznego!
składniki na 2 porcję
2 placki z 1/4 porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków)
2 łyżki serka Almette jogurtowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
10 plasterków koziej rolady
2 figi - każda pokrojona na 6 plastrów.
świeży tymianek do przyprawienia
miód, oliwa
przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C
Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem.
Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec ok 7 - 10 minut, aż ciasto będzie na brzegach zrumienione. Po wyjęciu plasterki figi lekko skropić miodem. Smacznego!
wygląda świetnie! ja dziś robię pizzę i chyba dorzucę do niej figę :)
OdpowiedzUsuńDorzuć, dorzuć, warto :)
Usuńświetny pomysł na szybką 'pizzę'!
OdpowiedzUsuńWyjątkowo nie kłopotliwa :)
Usuń