Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno
Przepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !
składniki ( na 1 kg mięsa)
ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)
2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku
1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu
1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam
3 ząbki czosnku- posiekanego drobno
3 płaskie łyżeczki żelatyny
2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszki
łyżka majeranku
olej do posmarowania folii
folia srebrna
folia srebrna
przygotowanie
Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej misce, dodać wszystkie przyprawy, dobrze wymieszać, a następnie wyrabiać masę tak aby składniki dobrze się połączyły a mięso nieco rozkleiło.
Folię rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przenieść mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki
Folię rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przenieść mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię a roladę przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na kilka godzin do lodówki
Dziękuję Beatko. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńAleż to ja dziękuję - przepis świetny :)
UsuńPani Mirko - dziękuję :)
OdpowiedzUsuńEwa. Fajnie wyszła, u mnie mocno czosnkowa, o zdecydowanym smaku.
OdpowiedzUsuńTez lubię czosnek, następnym razem dam więcej :)
UsuńFantastycznie to wygląda i na pewno równie smacznie smakuje. Koperek i pietruszka na pewno dodają ciekawego smaku i aromatu. Muszę przetestować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam . Wszystkim bardzo smakowało.Jest tania i bardzo szybko się ją robi . Nastepnym razem dodam różyczki brokuła .Dzięki za przepis . Pozdrawiam Dorota .
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Pozdrawiam ;)
UsuńCzym można zastąpić wieprzowine?
OdpowiedzUsuńNigdy nie zastępowałam innym mięsem ale sądzę, że można po prostu dać więcej mięsa kurzego lub delikatną cielęcinę.
UsuńWitam, Rewelacja. Robię już trzeci raz i już się w domu pytają czy będzie jeszcze :)W jednej wersji otoczyłam mielonym polędwiczkę wieprzową, wyszło super. Dziękuję Beatko :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało! Z polędwiczką dobry pomysł, też zrobię. Pozdrawiam!
Usuńupiekłam pierwszy raz i cała się rozwala ,co zrobiłam żle,co można z tego zrobić
OdpowiedzUsuńDodaj więcej żelatyny.Ja wsypałam dwie łyżki stołowe.Wrabiaj długo, aż będzie kleiste i dobrze zawiń w folię. Pozostaw też pieczeń do całkowitego wystygnięcia. Nie ma prawa się rozwalić ;) Powodzenia :)
UsuńTym razem dodałam zamiast udek boczek pokrojony w duża kostkę, rewelacja :)
UsuńDziękuję za pomoc - niestety przez trzy miesiące byłam pozbawiona internetu!
UsuńZrobilam wg przepisu od a do z .. rolada wyszla przepyszna, wielkie dzieki za przepis ... Ala ..
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę ;) Pozdrawiam!
Usuń