Pszenne tortille

Świetny przepis na pszenne tortille. Są łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Jeżeli porcja jest dla nas zbyt duża,  i tak warto przygotować cała porcję, i część surowego ciasta zamrozić. Zamrażałam już rozwałkowane packi, owinięte pojedynczo w folię i ta metoda świetnie się sprawdziła. Jedyna wada tych tortilli jest taka, że jak raz je zrobimy,  mała jest szansa, że będą nam smakowały kupione w sklepie. 
Przepis znalazłam  tutaj     

Wpis dołączam do wrześniowej listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej tym razem u Małgosi na blogu Akacjowy blog





składniki - 16 placków
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
⅓ szklanki oleju roślinnego 
1 szklanka ciepłej wody 

przygotowanie
Do miski miksera wsypać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Włączyć mikser na średnie obroty i wymieszać suche składniki.  Dodać olej i wodę cały czas mieszając na średnich obrotach. Mieszać przez 1 minutę, zatrzymując jeżeli to konieczne aby zeskrobać ciasto z brzegów miski.  Po upływie około 1 minuty lub gdy ciasto zaczyna tworzyć kulę, zmniejszenie szybkości mieszania do małej. Mieszać jeszcze przez 1 minutę albo do czasu aż ciasto będzie gładkie.  
Przenieść na  dobrze posypany mąką blat. Podzielić ciasto na pół, a następnie każdą połówkę ponownie na pół . Kontynuować aż otrzymamy  16  równych porcji. Zagnieść małe kulki, spłaszczyć dłonią. Jeśli ciasto jest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta  czystą ściereczką  i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają.
Kiedy patelnia jest bardzo gorąca, umieścić na niej placek i smażyć ok 1 minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się  blado brązowe plamy. Na wierzchu placka  zaczną się pokazywać  małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się  zbyt szybko zmniejszyć grzanie. Przełożyć  na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki trzymać w zamykanym pojemniku lub foliowej torebce, najlepiej z zamkiem. 

Podawać od razu ciepłe lub pozostawić do ostygnięcia i zjeść później. Jeżeli chcemy placki odgrzać, najprościej zrobić to  w kuchence mikrofalowej. Placki można też zamrozić. Smacznego!





7 komentarzy:

  1. Wyglądają wprost idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wyglądają, chętnie skorzystam z przepisu :) Dziękuję za dodanie do wrześniowej listy, pozdrawiam Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, zjadłam , polecam :) PYSZNE robi się łatwo i szybko

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary