Leczo czyli warzywa z wolnowaru
Co jakiś czas sprawdzam jak dania, które do tej pory robiłam tradycyjnie, udadzą się w wolnowarze. Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt. Polecam!
składniki
700 g papryki, mieszanej
1 cukinia'
3 pomidory
2 czerwone cebule
4 białe cebule
5 dużych ząbków czosnku
100 g chorizo
1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
3 łyżki keczupu
parę gałązek tymianku
puszka czerwonej fasoli
przygotowanie
Nagrzać misę wolnowaru zgodnie z instrukcją obsługi.
Skropić wnętrze oliwą ( najlepiej spryskiwaczem, lub posmarować pędzelkiem )
Warzywa umyć. Paprykę pozbawić pestek, pokroić w paski, pomidory i cukinię pokroić w sporą kostkę, cebule obrać i pokroić w piórka.Czosnek pokroić w plasterki. Chorizo pokroić w pasterki, lekko przesmażyć na patelni - tylko aby trochę puściła tłuszcz.
Warzywa i kiełbasę włożyć do misy wolnowaru, posypać przyprawami dodać keczup, wymieszać.
Przykryć i gotować przez 5 godzin na programie high , lub 8-10 godzin na programie low. Po tym czasie dodać odsączoną z puszki fasolę i grzać jeszcze ok godziny. Smacznego!
leczo z fasolą wcześniej nie robiłam, ale to super pomysł, żeby danie było bardziej syte!
OdpowiedzUsuń