kotlety mielone z ziołami i parmezanem

Nie miałam tego dnia ochoty na gotowanie. Kotlety mielone okazały się dobrym rozwiązaniem. Żeby je nieco urozmaicić, dodałam do mięsa dużo świeżego koperku i pietruszki, a do bułki w której je panierowałam, dodałam tarty parmezan. Wyszły smaczne, nieco inne od tradycyjnych, kotlety. Polecam !



składniki
ok 16 kotletów
1000 g mielonego mięsa  wieprzowo- wołowego ( u mnie karkówka i łopatka )
2 - 3 cebule
2  jajka
1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tarta (pół na pół)
 sól 
pieprz
pęczek posiekanej pietruszki i pęczek koperku 
parę ząbków czosnku (posiekanego lub startego) lub czosnek granulowany
2 łyżki sosu sojowego
masło i olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia + tarty parmezan


przygotowanie
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.  Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu,  aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso, jajka, odciśniętą  bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem. 
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką i smażyć jeszcze na małym ogniu przez ok 2 minuty, aby kotlety nie były surowe w środku. Smacznego!
Uwaga: mięso mieliłam sama. Zajmuje to niewiele czasu a chyba jednak wolę wiedzieć co mam w kotletach. 







5 komentarzy:

  1. Ewa. A ja dziś startuję z grzybkami, bo sie pojawiły w dużej ilości. Pogoda im sprzyja. A te kotleciki wygladają apetycznie i maja jedną wielką zaletę--robi się je szybko. Lubie takie przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my w sobotę rynek sprawdzaliśmy i było kiepsko - a sami nie zbieramy :(

      Usuń
  2. Ciekawa panierka,miła odmiana od tradycji :) I takie rumiane wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary