Grzyby duszone w piekarniku
Danie, które pojawia się tylko w czasie, gdy dostępne są świeże grzyby. Proste do zrobienia, jedyny problem to czyszczenie grzybów, ale być może tylko ja nie lubię tego robić. Może dlatego, że sama grzybów nie zbieram, kupuję na rynku, i bywa tak, że te kupione, nie do końca są takie jakie być powinny. Ale tak duszone grzyby są pyszne, więc warto się trochę pomęczyć.
składniki
1 kg podgrzybków
1/2 kg prawdziwków
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 g śmietany 18%
natka pietruszki
sól, pieprz
czerwone wino do podlania
przygotowanie
Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na pół lub na cztery. Cebulę pokroić w piórka. W dużym garnku, najlepiej takim który możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wrzucić grzyby, posolić popieprzyć, dusić parę minut pod przykryciem, aż grzyby lekko puszczą sok. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 130 st. C., jeżeli trzeba, możemy trochę grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszać
i kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego!
Ewa. Grzyby dusimy aż 3h??? Zaskakujące. Rozumiem,że dusi się pod przykryciem, bo inaczej by się chyba upiekły....
OdpowiedzUsuńTak! Pod przykryciem. Uwierz mi, są naprawdę dobre ;)
OdpowiedzUsuń