Domowy sos barbecue

Miałam w planie  żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę Kuchenne Szaleństwa i tam znalazłam fajny, prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam!


Składniki:
1 średniej wielkości czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości
4 łyżki musztardy miodowej
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu - nie użyłam
2 łyżki oleju
3 łyżeczki słodkiej papryki  (dałam wędzoną )
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku

przygotowanie
W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać   posiekane ząbki czosnku,  słodką paprykę, pieprz cayenne  wymieszać i krótko przesmażyć.  Dodać pozostałe składniki, wymieszać  dokładnie, gotować na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami.  Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić.  Taki sos możemy przechowywać w  w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego!





2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary