Domowy sos barbecue
Miałam w planie żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę Kuchenne Szaleństwa i tam znalazłam fajny, prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam!
Składniki:
1 średniej wielkości czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości
4 łyżki musztardy miodowej
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu - nie użyłam
2 łyżki oleju
3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną )
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
przygotowanie
W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, słodką paprykę, pieprz cayenne wymieszać i krótko przesmażyć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, gotować na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić. Taki sos możemy przechowywać w w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego!
Składniki:
1 średniej wielkości czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości
4 łyżki musztardy miodowej
6 łyżek octu balsamicznego
2 łyżki miodu - nie użyłam
2 łyżki oleju
3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną )
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
sól do smaku
przygotowanie
W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim bardzo drobno posiekaną cebulę. Pod koniec dodać posiekane ząbki czosnku, słodką paprykę, pieprz cayenne wymieszać i krótko przesmażyć. Dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, gotować na małym ogniu przez około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami. Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić. Taki sos możemy przechowywać w w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego!
Sos bbq bez wedzonych śliwek....? :/
OdpowiedzUsuńtaki przepis - sos na szybko ale smaczny
Usuń